Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Suceava a organizat o şedinţă în cadrul căreia reprezentanţii crescătoriilor de animale şi ai agricultorilor au aflat ce trebuie să facă pentru a accesa măsura 141 din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală, care vizează acordarea de prime anuale, din fondurile UE, în contul fermelor de semisubzistenţă.
Întâlnirea, desfăşurată la finele săptămânii trecute, a adunat aproximativ o sută de persoane, reprezentanţi ai asociaţiilor de producători şi agenţi agricoli de la primăriile din judeţ.
Specialiştii Direcţiei Agricole le-au explicat participanţilor la şedinţă că viitorii beneficiari au obligaţia să se înregistreze cu statut minim de persoane fizice autorizate, iar toate proprietăţile familiei trebuie să fie trecute pe numele unei singure persoane.
De altfel, aceste două condiţii au fost şi principalele impedimente care nu le-au permis unor posibili beneficiari să îşi poată întocmi un proiect până acum.
Specialiştii Direcţiei Agricole au încercat să înlăture reticenţa unor agricultori de a se autoriza, argumentând că numai cu un statut oficial se poate obţine spijin consistent.
Banii de la UE oferiţi pentru sprijinirea fermelor de semisubzistenţă sunt în cuantum de 1.500 de euro anual, ajutorul acordându-se timp de cinci ani de zile. Suma, în total 7.500 de euro, se acordă pentru orice fermă de semisubzistenţă care are între două şi opt unităţi de dimensiune economică. O unitate de dimensiune economică presupune obţinerea, prin intermediul fermei, a unui venit anual de 1.200 de euro, de unde rezultă că pot obţine fonduri prin acest program fermierii care au un venit anual mai mare de 2.400 de euro.
Prima sesiune de proiecte pentru accesarea acestor bani este în derulare, urmând a se încheia pe 27 februarie. Câteva zeci de suceveni au deja astfel de proiecte depuse.