Toţi cei şapte medici urgentişti cu normă întreagă au primit, nominal, oferte avantajoase de la spitale din străinătate şi se gândesc foarte serios dacă nu fi mai bine să le onoreze, în faţa previziunilor pesimiste în ceea ce priveşte veniturile pe care le poate asigura medicilor sistemul sanitar românesc.
Doctorul Tiberiu Brădăţan, medic primar, câştigă acum circa 1.000 de euro pe lună. Pentru aceşti bani consultă zilnic 40-50 de pacienţi, în cursul săptămânii, şi peste 70 de pacienţi pe zi în weekend, în cadrul unei norme de lucru de 140 de ore pe lună, la care se adaugă 130-150 de ore de gardă. Salariul de încadrare este de 500 de euro, completarea până la 1000 de euro vine din sporul din UPU, de 75 la sută, şi din câte şapte gărzi pe lună.
„Dacă ne taie sporul, ca medic primar voi câştiga, la 40 de ani, 15 milioane de lei vechi. Nu se poate aşa ceva. Sunt sucevean, sunt ataşat de oraş şi de spitalul acesta, astăzi nu doresc să plec, dar, dacă ne ia sporul, nu voi mai rămâne în spital şi aşa cred că vor face şi colegii mei”, ne-a spus dr. Brădăţan.
Doctorii din UPU au oferte care pleacă de la 1.800 de euro/lună, până la 3.000-4.000 de euro
El ne-a confirmat că toţi cei şapte medici, dintre care trei medici primari, de la UPU au primit oferte de muncă de la spitale din Anglia şi Franţa. Ofertele încep de la 1.800 de euro/lună pentru primele trei luni de probă şi ajung la 3.000-4.000 de euro/lună ulterior, la care se adaugă şi alte avantaje în ceea ce priveşte condiţiile de muncă şi pentru facilitarea integrării.
Dacă medicii angajaţi la UPU vor opta pentru emigrare, Spitalul de Urgenţă se va confrunta cu o problemă extrem de serioasă. În această secţie mai lucrează, pe lângă cei şapte urgentişti, încă un medic cu jumătate de normă şi trei medici cu statut de colaboratori. Medicina de urgenţă este o specializare extrem de dificilă, la care tinerii doctori nu se înghesuie, astfel că, la nivel naţional, într-un an nu sunt mai mult de 100-150 de rezidenţi. Odată cu exodul medicilor, conducerea spitalului se aşteaptă să se confrunte şi cu o plecare masivă a asistentelor, solicitate de spitalele italiene şi britanice.
( 3 feb 2009, 12:08:23