Petrea Dulgheru, şeful DSVSA Suceava, a anunţat că acesta a fost doar un prim control, care va fi extins la toate pieţele, iar crescătorii de vaci care nu vor face eforturi pentru îmbunătăţirea calităţii laptelui nu vor mai avea voie în pieţe.
Lapte ţinut la cald şi mâini nespălate
Ieri dimineaţa, echipa de control trimisă în Piaţa Mică a recoltat probe din laptele comercializat de cinci persoane. Dacă numărul de celule somatice ale laptelui (care, dacă depăşesc limitele normale, arată că animalul de la care a fost recoltat laptele are infecţii mamare), erau în limitele normale, numărul de germeni depăşea cu mult valorile acceptate, în cazul a patru din cei cinci producători.
„Pentru a fi conform standardului, mililitrul de lapte nu trebuie să aibă mai mult de 100.000 de germeni. La cei patru producători am găsit de la de la 1.398.000 de germeni la mililitru, până la 4,9 milioane de germeni la mililitru, de unde rezultă cantităţi de germeni de zeci de ori mai mari decât valorile admise”, a arătat doctorul.
Al cincilea producător avea un număr de doar 55.000 de germeni la mililitru, valoare care indică un lapte foarte bun pentru consum.
Numărul mare de germeni apare, a explicat Dulgheru, din cauza condiţiile precare de igienă la mulgere, uger nespălat şi mâini murdare, dar şi a faptului că acesta nu este păstrat la o temperatură de până la 4 grade Celsius.
„Îi mai verificăm şi mâine (n.r. azi) şi dacă aduc tot lapte cu asemenea cantităţi de germeni nu îi mai putem primi în piaţă, în ciuda faptului că s-au înregistrat la noi de la 1 februarie, aşa cum cere ordinul 111”, a mai precizat şeful DSVSA Suceava.
Pericol de toxiinfecţii alimentare şi afecţiuni ale stomacului
Pentru a putea să producă lapte care să nu reprezinte pericol pentru sănătatea populaţiei, crescătorii de bovine trebuie să achiziţioneze tancuri de răcire, în care laptele se păstrează la temperaturi optime. Totuşi, ca soluţie temporară, şi banala depozitare a acestuia în frigider imediat după mulgere poate fi suficientă pentru stoparea înmulţirii numărului de germeni. În afară de aceste aspecte, ugerul vacii trebuie spălat, iar persoana care efectuează mulsoarea trebuie să fie foarte curată pe mâini.
„Cred că cei mai mulţi dintre crescătorii care vin îi pieţe pot să facă eforturi şi să vândă lapte mai sănătos. Cei care nu vor să o facă se elimină singuri, deoarece lucrurile nu mai pot continua în acest fel. Cu câte are mai mulţi germeni, cu atât laptele devine mai periculos, microbii putând produse toxiinfecţii alimentare ori afecţiuni gastro – intestinale”, a avertizat Petrea Dulgheru.