Majorarea cu 10 la sută a preţului la medicamentele de import nu a afectat, cel puţin deocamdată, bugetul Spitalului de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” de la Suceava şi aprovizionarea farmaciilor.
Managerul Spitalului de Urgenţă, Vasile Rîmbu, a declarat, ieri, că necesarul de medicamente şi materiale sanitare este acoperit în proporţie de 90-95 la sută. Lipsesc din stoc doar fiolele de Furosemid şi anestezicul Chirocaină, dar şi acestea sunt comandate şi urmează să fie livrate de furnizori în următoarele zile.
În perspectivă, Vasile Rîmbu estimează că bugetul pentru medicamente va trebui majorat cu 3,5-4 la sută şi spune că această creştere va fi acoperită din eliminarea plăţii orelor suplimentare şi din eliminarea sporurilor, anunţată de Guvern.
Din cele 26 de sporuri care există în cadrul Ministerului Sănătăţii, personalul din Spitalul de Urgenţă Suceava beneficiază doar de 9- spor de risc, de condiţii periculoase, de condiţii grele etc. În bani, asta înseamnă 8,3 miliarde de lei vechi lunar, din cele 35 de miliarde de lei vechi care reprezintă cheltuielile de personal. Suma ar acoperi majorarea preţului la medicamente, dar managerul spitalului are îndoieli că sporurile acordate personalului medical ar putea fi eliminate complet, în condiţiile în care sindicatul SANITAS este unul dintre cele mai active din ţară.
La 10% din medicamentele uzuale preţurile au scăzut
În ceea ce priveşte medicamentele din farmacii, preşedinta Colegiului Farmaciştilor Suceava, Doiniţa Cocriş, ne-a declarat că scumpirea medicamentelor nu este de speriat, că majorările au fost de 1-2 lei şi că nu sunt nici un fel de probleme cu stocurile uzuale, inclusiv de insuline.
Mai mult, Doiniţa Cocriş afirmă că circa 10% din medicamentele din farmacii s-au ieftinit, unele chiar cu mai mult de 10 la sută. Printre acestea, Amoxiclav şi Enap de 5 mg.
„În două, trei zile trebuie să apară şi comenzile făcute la importatori. Medicamentele acordate pe programe s-au scumpit mai mult, dar pe bolnav nu îl afectează, pentru că oricum nu plăteşte, acestea sunt gratuite”, a precizat preşedinta Colegiului Farmaciştilor.
Reamintim că Ministerul Sănătăţii a decis reajustarea preţurilor la medicamente de la 1 februarie, prin schimbarea cursului de referinţă. De la 1 februarie, preţurile la medicamente se recalculează, de la un curs euro de la 3,63, la unul de 4 lei. Acest lucru ar însemna majorarea preţurilor cu circa 10%.