Specialiştii din cadrul Protecţiei Copilului Suceava încearcă să găsească o soluţie pentru aceşti fraţi, deşi aceştia au mai fost internaţi în Centrul de urgenţă şi într-un centru de plasament, pe care le-au părăsit în scurt timp.
„Aceşti minori sunt obişnuiţi cu libertatea. Ei nu vor să li se impună un anumit regulament. În perioada următoare ei vor fi consiliaţi. Încercăm să o convingem pe mama copiilor să aibă grijă de ei. Dacă ea nu are posibilităţi, cel mai sigur copiii vor fi internaţi într-un centru de plasament”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Protecţiei Copilului, Nicoleta Lenţa.
Soluţie de viitor, Centrul de zi şi de noapte „Lizuca”
Situaţia celor trei fraţi este mai dificilă şi pentru că au domiciliul în judeţul Tulcea, ceea ce înseamnă că trebuie să se ia legătura cu Protecţia Copilului de acolo, pentru a se verifica dacă nu există rude care ar vrea să aibă grijă de ei. Tatăl minorilor, în grija căruia au fost încredinţaţi copiii de către instanţa judecătorească, este plecat în străinătate.
Nicoleta Lenţa a mai completat că aceşti minori vor avea, începând cu anul viitor, pentru prima dată un adăpost de zi şi de noapte, care va fi deschis la Fălticeni.
„Aceşti copii vor beneficia de servicii specializate, în vederea reducerii cauzelor care generează apariţia fenomenului copiii străzii şi a efectelor acestuia. În adăpostului de zi şi de noapte „Lizuca” din Fălticeni vor fi internaţi copii cu vârsta între 3-18 ani, care se află în stradă şi au părinţii cu domiciliul pe raza judeţului Suceava”, a completat Lenţa.
Noaptea în vagon, ziua la furat sau la cerşit
Cu excepţia unor scurte perioade de timp în care au locuit cu mama lor sau într-un centru de urgenţă ori în şcoli speciale, cei trei fraţi, Remus, de 17 ani, Emanuel, cu un an şi jumătate mai mic, şi Petrică Mihai, de doar 13 ani, au hoinărit pe unde au putut. Ultimele două luni de zile şi le-au petrecut într-un vagon dezafectat, de lângă Gara Burdujeni. Şi-au amenajat acolo o încăpere unde au fost protejaţi cât de cât de gerul de afară. Hrana şi-o procurau furând sau cerşind. Poliţiştii din Rădăuţi i-au prins pe minori sustrăgând biciclete, pe care le vindeau apoi pe nimic, pentru a-şi lua mâncare. Minorii nu au comis fapte cu violenţă, dar au furat de mai multe ori pentru a supravieţui.
Vor libertate
Minorii recunosc că nu sunt dispuşi să stea oriunde i-ar putea duce cei de la Protecţia Copilului. Le-ar conveni să fie lăsaţi de poliţişti să stea în continuare în vagonul dezafectat din Burdujeni.
„Ziua cerşim în parcarea de la Selgros, mai adunăm bani. Noaptea venim aici, ne încălzim, mâncăm ce mai avem”, îşi rezumă viaţa cei trei fraţi. Spun că nu beau alcool, însă fumatul este deja un viciu pe care îl au demult.
Din păcate, aceştia nu sunt singurii minori aflaţi în astfel de situaţii. Anul trecut au fost identificaţi în judeţ 68 de copii ai străzii. Din statisticile întocmite de Protecţia Copilului reiese că în 2005 au fost identificaţi 32 de copii ai străzii, în anul 2006 - 39 de copii ai străzii, iar în anul 2007, 70 de copii ai străzii.
Mama minorilor nu poate să-i crească din cauza sărăciei
Mama celor trei minori, Floarea Juravlea, care locuieşte în localitatea Burla, ne-a spus că ar vrea să-i ia înapoi pe cei trei copii, dar nu are cu ce-i creşte.
„Eu am alţi cinci copii de crescut. Patru din prima căsătorie, fraţi drepţi cu cei trei, şi unul, de doar un an şi două luni, cu bărbatul care mă ajută acum. El vine la sfârşit de săptămână, nu stă permanent cu noi. Îmi cresc copiii doar din alocaţii, pentru că nu am timp să lucrez. Nu este nimeni obligat să mă ajute să-mi cresc copiii, dar nu am posibilităţi să hrănesc opt guri”, ne-a povestit femeia. Ea a mai completat că vrea să-l dea în judecată pe fostul soţ pentru că şi-a părăsit copiii încredinţaţi de instanţa judecătorească.
„Cei trei băieţi mai mari au stat doi ani la mine, dar nu am putut să-i dau nici la şcoală, să aibă şi ei o alocaţie, să înveţe carte, pentru că au domiciliul în Tulcea, la tatăl lor”, s-a mai plâns femeia.