Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 3 feb 2009 - Anul XIV, nr. 26 (4012)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Unică în ţară

Biserica acoperită cu aur de la Cajvana

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO
La Cajvana există o biserică acoperită cu aur, unică în ţară. Tabla cu care este acoperit lăcaşul de cult, ce poartă hramul „Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril”, este adusă de la Kiev şi este montată de „meşteri tăblari” ucraineni. Tabla este din inox, „bombardată cu particule de aur”. 1.000 de mp urmează să fie acoperiţi cu 500 de foi de tablă aurită. Mai bine de jumătate din lucrare este deja finalizată.

Nu numai acoperişul este acoperit cu aur, dar şi crucile de pe turlele bisericii sunt din tablă aurită, executate pe comandă şi aduse tot de la Kiev. „Tabla de aur”, dar şi manopera lucrării de la Biserica „Sf. Mihail şi Gavril” au costat două miliarde şi jumătate de lei vechi, la care se adaugă cele şapte cruci „de aur”, pentru care s-au virat peste 15.000 de dolari. În această biserică se află şi 6 policandre din porţelan, unice în Moldova, care au costat circa 280 de milioane de lei vechi. Cel mai mare policandru are 270 de kilograme şi peste 100 de becuri.

 

„Aurul” din Ucraina, pe biserica din Cajvana

Povestea „bisericii aurite” a început anul trecut, când „doi fii ai satului”, oameni de afaceri, le-au povestit preoţilor care slujesc la această biserică (fraţii Iulian – Vasile şi Marius - Gheorghiţă Davidoaia) că au văzut în Ucraina, la Kiev, de unde este unul dintre partenerii lor de afaceri, biserici acoperite cu aur. Le-au plăcut mult şi s-au gândit că ar putea şi ei să ajute ca „aurul” din Ucraina să ajungă pe biserica din Cajvana.

Tineri şi deschişi la tot ce este nou, preoţii Davidoaia (născuţi în judeţul Neamţ, dar din 2000, respectiv 2002, preoţi la această biserică) au acceptat ideea de a vizita câteva biserici din Ucraina, pentru a vedea cum arată şi dacă se merită această investiţie.

 

Drumul spre Kiev

Cei doi slujitori ai bisericii se bazau pe o sumă destul de mare de bani pe care o aveau disponibilă, circa trei miliarde de lei vechi, obţinuţi pe baza unui proiect de la Ministerul Culturii, cu spijinul fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava, senatorul Gavril Mîrza. Destinaţia banilor era pentru schimbarea tâmplăriei, construirea clopotniţei şi alte investiţii la biserică.

După ce au vizitat şi au stat de vorbă cu producătorii acestei table aurite, preoţii s-au gândit că o parte din banii de la Ministerul Culturii poate să ia drumul spre Kiev.

Sprijiniţi foarte mult de cei doi oameni de afaceri, care au ajutat cu aproape un miliard de lei vechi biserica, preoţii Davidoaia au început să facă demersurile pentru obţinerea tablei speciale, cu care sunt acoperite mai multe catedrale din Ucraina, Serbia, Rusia.

 

Au „bătut” tablă la peste 30 de metri

Preoţii Davidoaia au făcut comandă la o firmă din Kiev pentru 500 de foi de tablă din inox „bombardată cu aur”, pentru care au primit garanţie 250 de ani.

Ei ne-au povestit că firma de la care au cumpărat marfa le-a trimis şi meşterii. Meşterul tăblar Nicolai Kharuk are 51 de ani. El are patru băieţi, dintre care doi îi calcă pe urme în această meserie. Nicolai Kharuk a executat lucrări în Letonia, Ucraina, Polonia, dar a venit anul trecut, împreună cu unul dintre fiii săi, pentru prima lucrare de acest gen din România.

„Când am adus marfa în ţară, ni s-a spus că suntem primii care am importat astfel de tablă aurită. A fost greu să obţinem vizele pentru muncitorii care au lucrat la biserică, care, de fapt au făcut artă doar cu ciocanul. Circa trei luni de zile au lucrat din greu. În timpul zilei, când era soare puternic, strălucea aşa tare tabla că te orbea şi meşterul purta ochelari de soare. Era mai uşor dimineaţa şi seara, dar la peste 30 de metri înălţime, cât are biserica, oricum era periculos de lucrat”, ne-a povestit părintele Iulian Davidoaia.

 

„Biserica aurită”, mândria credincioşilor

Preoţii, dar şi credincioşii din această parohie, circa 700 de familii, aşteaptă ca în acest an toată biserica să fie „aurită”. Meşterul tăblar Nicolai Kharuk din Ucraina sau un alt meşter ucrainean va duce la bun sfârşit întreaga lucrare. Am mai aflat din discuţia purtată cu slujitorii bisericii că această tablă este una specială: nu se exfoliază, iar particulele de aur din coala de tablă nu pot fi scoase.

Credincioşii din Cajvana au fost la început sceptici cu privire la schimbarea tablei de pe biserică, mai ales că nu era într-o stare foarte avansată de degradare. Când au aflat că noua înfăţişare le va aduce  faimă în toată ţara, că vor avea singura biserică din ţară acoperită cu aur, au început să privească cu alţi ochi propunerea preoţilor.

De mare ajutor au fost şi ei, pentru că unii au donat sume de bani, alţii au pregătit zilnic mâncare, timp de trei luni, pentru meşterii din Ucraina.

„Este o mândrie pentru oraşul nostru. Suntem unici. Vine lumea să ne întrebe de unde avem tabla, cât a costat, cât va ţine? Vin şi străini să ne viziteze. Am devenit cunoscuţi şi vom sprijini în continuare biserica, pentru a se termina cu bine această lucrare, care nu este fără primejdii. Se lucrează la mare înălţime şi cu mare fineţe”, ne-a spus Toader Pîţu, care este pălimarul bisericii de 15 ani.

 

A „cumpărat” proiectul bisericii cu o pereche de boi

Biserica „Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril” a fost sfinţită în anul 1911.

Înainte de această biserică, la Cajvana a funcţionat o biserică din lemn, care a fost mistuită de flăcări, într-un Ajun de Crăciun.

Se spune că proiectul actualei biserici a fost făcut pentru catedrala ortodoxă din Cernăuţi. Circulă o legendă cum că primarul din acea vreme a localităţii Cajvana a „mituit” un oficial al vremii cu o pereche de boi pentru a păstra proiectul în ţară şi pentru construirea bisericii în Cajvana.

De altfel, biserica seamănă mult cu bisericile bizantine construite în Rusia şi Ucraina. Pe turlele bisericii sunt aşezate deja cinci cruci aurite, aduse de la Kiev. Biserica din Cajvana este acoperită cu aceeaşi tablă cu care este acoperită Catedrala Lavra Pecerska – Kiev.

 

Policandre din porţelan, unice în Moldova

În biserica din Cajvana se mai află şase policandre din porţelan, unice în Moldova. Preoţii au văzut un astfel de policandru la o biserică din Satu Mare. Li s-au părut interesante şi au cerut sprijinul enoriaşilor pentru a aduce şi la ei în biserică aceste lucrări.

În anul 2002, s-a făcut o comandă la o firmă din Teiuş, de unde au fost trimise mii de bucăţi de porţelan, frumos lucrate în alb şi albastru, care au fost, mai apoi, asamblate în biserică.

„S-a lucrat cel puţin trei săptămâni la asamblarea policandrelor. Au venit meseriaşi de la firma producătoare, şi ei au făcut toate asamblările. Cel mai mare policandru are 270 de kilograme şi peste 100 de becuri. Dacă se aprind toate becurile din policandre, putem spune că biserica este luminată de circa 400 de becuri”, ne-a povestit părintele Marius Davidoaia.

 

Ajutor pentru biserică

Cele şase policandre au costat circa 280 de milioane de lei vechi, bani donaţi de credincioşi. Cel mai mare policandru a fost achitat de o singură familie, Ştefan şi Floarea Cârcu.

„Biserica aurită” are o pictură interioară executată de pictorul de biserici George Gavrilean, din Mănăstirea Humorului. În curtea bisericii se mai află un prăznicar (cu bucătărie, băi, sală de protocol) cu o capacitate de 240 de locuri, care s-a putut realizat cu sprijinul integral al senatorului Gavril Mîrza.

 

Mormântul preotului Orest Malcinschi, unchiul lui Florin Piersic

În curtea bisericii „Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril” din Cajvana se află şi mormântul unchiului marelui actor Florin Piersic, preotul Orest Malcinschi, care a slujit la altarul acestei biserici circa 40 de ani.

Florin Piersic revine anual la mormântul unchiului său, pentru a-i aprinde o lumânare la căpătâi. „Era tatăl verişoarei mele (doctoriţa Vera Gheorghiu)”, spunea actorul, „a fost cel mai bun prieten al tatălui meu, ei erau căsătoriţi, tata cu Vera, şi Malcinschi cu Livia, cele două surori…”.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Biserica acoperită cu aur de la Cajvana.
 Vizualizări articol: 5232 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.86/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.9 din 35 voturi
Biserica acoperită cu aur de la Cajvana3.9535

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Ce-i crestin trimis de
( 3 feb 2009, 20:24:22
Frumos articol....si frumoasa investitie! Ma intreb: banii dati de minister si cheltuiti pe acoperirea cu aur a bisericii nu inseamna deturnare de fonduri? Asa cred, dupa ceea ce am citit! In alta ordine de idei....miliardele alea in loc sa stea pe ziduri si sa se faleasca cu prostul gust toti netotii....oare nu ar fi putut ajuta familiile si copiii saraci...sau in comuna de bastina a fostului baron nu exista asa ceva?!
2.   Stupoare! trimis de
( 4 feb 2009, 07:58:26
Frumos articol, bine "documentat", cu 13 poze!!!!!!!!!!!! (atentie, 13!!!), dar faptul ca s-au alocat miliarde pentru un acoperis, iar alti oameni saraci, sau loviti de inundatii sau alte calamitati, nu beneficiaza decat de promisiuni sau baraci, este un lucru revoltator. Inca o data se adevereste zicala, ca "la cei saraci, nici boii nu trag", si ca baronii locali dau bani din bugetul tarii doar acolo unde exista nise pt. ca o parte din acestia sa se intoarca ... la baroni. Si daca tot erau bani pt. biserici, de ce nu stiu ai nostri conducatori iubiti, ca exista o biserica superba, dar aproape de ruina, cea din satul Poiana - Dolhasca, care este deosebita, dar nimeni (nici macar Vasile Lupu nu a dorit sa se implice cat a fost mare stab) nu vrea sa puna umarul pentru o renovare minima. Iar pt. cei din Cajvana, care au mari pretentii: rusine ca ati acceptat mila statului roman, ca voi puteati oricum sa va faceti si 13 biserici. Nu?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei