Interesant este faptul că aceşti mici infractori nu provin, cum s-ar putea crede, doar din familii dezorganizate şi foarte sărace, unii făcând parte din familii cu situaţie financiară bună.
Trei din patru infracţiuni, comise de minori
Comisarul Ioan Halaicu, şeful Biroului de Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei municipiului Suceava, spune că 70-75% dintre infracţiunile de furt petrecute în ultima perioadă în municipiul reşedinţă de judeţ sunt comise de minori, care acţionează atât singuri, cât şi în grup.
Deşi nu fac parte din grupări infracţionale bine organizate, care să aibă amploare şi să fie considerate foarte periculoase, tinerii creează mari probleme.
„Dacă în urmă cu câţiva ani aveam de-a face mai mult cu infractori recidivişti, periculoşi, cu ani grei de puşcărie în spate, acum minorii comit multe infracţiuni. În jur de 60% dintre spargerile de locuinţe sunt comise de ei, aproape jumătate dintre furturile din maşini au tot astfel de autori, în timp ce în privinţa tâlhăriilor, cu câteva excepţii, toate sunt faptele lor. Este adevărat, în cazul tâlhăriilor comise de ei nu este vorba de fapte cu mare violenţă. De obicei smulg telefoane mobile din mâna persoanelor pe care le ochesc pe stradă, însă şi această faptă tot tâlhărie este”, explică Ioan Halaicu.
Pândesc neglijenţa victimelor
De cele mai multe ori, explică judiciaristul, minorii comit faptele conjunctural, pe fondul consumului de alcool şi al ocaziilor care li se ivesc în faţă.
„Uneori victima invită infractorul către ea fără să vrea. Am avut un caz recent în care un bărbat a lăsat o borsetă cu 1.600 de euro în maşină, pe banchetă. A invitat practic hoţul să-i spargă maşina. Aceeaşi situaţie şi într-o locuinţă: la parter, geamul deschis, şi laptopul lăsat la vedere. Astfel de situaţii atrag aceşti infractorii”, declară comisarul, subliniind necesitatea ca sucevenii să se protejeze mai bine de hoţi.
Tentaţiile de la tot pasul şi dezinteresul părinţilor
Atunci când sunt prinşi de poliţie, minorii dau vina pentru faptele lor pe anturaj, lipsă de bani, şi, uneori, pe instigarea adulţilor.
Au nevoie de bani pentru a merge în discotecă sau în bar, pentru a se distra cu prietenii, şi apelează la furt, care le permite să facă rost de bani uşor şi repede. Dacă nu fură direct sume de bani, vând imediat telefonul sau bunul sustras, la preţuri de trei-patru ori sub preţul pieţei.
Un segment important dintre infractorii de acest gen sunt din alte localităţi (Rădăuţi, Fălticeni, Botoşani sau chiar mai departe), şi vin periodic în Suceava şi comit furturi.
„Dintre minorii infractori care stau în Suceava, o parte provin din familii organizate. Contactăm familia, discutăm cu părinţii, le cerem să-şi manifeste mai mult interes în îndreptarea acestora. Unii dintre ei se potolesc şi revin la şcoală şi la o viaţă normală, alţii însă continue să fure”, spune comisarul Ioan Halaicu, subliniind că există doi factori foarte importanţi care îi pot duce pe minori spre o viaţă de infractor: nesupraveghere din partea părinţilor şi tentaţiile care necesită bani.
Minorii, foarte greu de condamnat
Dintre minorii infractori din municipiul Suceava, „campion” este un tânăr de 17 ani care are probate pe numele său 11 furturi din locuinţe şi două tâlhării.
Ca peste tot în ţară, tinerii până în 18 ani ajung să comită un număr mare de infracţiuni deoarece legea este permisivă cu ei.
În România, minorii până în 14 ani nu răspund penal pentru faptele lor. Apoi, între 14 şi 16 ani, aceştia pot ajunge, prin decizie judecătorească, într-un centru de reeducare cu regim de detenţie asemănător cu cel din penitenciar. Pentru asta însă, anchetatorii trebuie să demonstreze că făptuitorul a comis infracţiuni grave, care să fie asociate unui grup organizat. Abia după 16 ani condamnarea poate surveni cu mai multă uşurinţă, însă tot în condiţii diferite faţă de persoanele majore.
410 furturi şi 54 de tâlhării, anul trecut în Suceava
Din statisticile poliţiei rezultă că anul trecut, în municipiul Suceava, s-au comis 410 furturi şi 54 de tâlhării. Printre infracţiunile de furt se găsesc 41 spargeri de locuinţe, 62 furturi din societăţi comerciale, 58 spargeri de maşini etc.
Cifrele sunt asemănătoare cu cele din 2007, însă comparativ cu cinci-şase ani în urmă acestea sunt în scădere.
Zece minori, probaţi în infracţiuni săptămâna trecută
Pe parcursul săptămânii trecute, poliţiştii din Suceava au reuşit să probeze o serie de infracţiuni, furturi şi tâlhării pe numele a zece minori, autori sau complici în respectivele fapte. Tinerii implicaţi în aceste infracţiuni au între 14 şi 17 ani, unii dintre ei fiind deja de multă vreme în evidenţele poliţiei, pentru fapte asemănătoare. Printre infracţiunile comise de aceştia se găsesc trei tâlhării, două spargeri de maşini, furtul unui motoscuter şi intrarea prin efracţie într-o şcoală.
( 2 feb 2009, 21:22:54