Lada cu zestre, atracţia celor prezenţi la Vama
Primirea oaspeţilor la casa Lucreţia a fost făcută în sunet de bucium. Aici, gazda, Lucreţia Lucuţar, a deschis „Lada cu zestre” şi a prezentat-o mulţimii de oameni adunată în curte.
„Ştim cu toţii că tinerele bucovinence sunt frumoase, dar bărbaţii nu se mulţumesc doar cu frumuseţe şi inteligenţă şi doresc şi ceva material. Această ladă cu zestre este întruchiparea dorinţei dumneavoastră- modestă cândva, foarte pretenţioasă acum. Noi ne-am cantonat în vechime şi vă prezentăm o ladă de zestre. Are lăicere ţesute de gospodinele din Vama, perne cu puf, sumanul, cămaşa, şosetele bărbăteşti şi alte lucruri necesare pentru a începe viaţa în doi. Lada noastră este mai modestă, sperăm ca data viitoare să fie mai bogată.” a spus Lucreţia Lucuţar.
Gospodinele casei i-au servit pe oaspeţi cu plăcinte calde, vin fiert, iar aceştia au urmărit un spectacol oferit de Ansamblul „Cetina” al căminului cultural Vama, condus de Nicolae Ciocan. Muzica autentic bucovineană i-a pus în mişcare pe musafirii Lucreţiei Lucuţar, aceştia încingând Hora de la Vama. Deplasarea spre Gura Sălătrucului, la pensiunea Lidana, pentru cei care au dorit, s-a făcut şi cu sania trasă de cai.
„Găluşte, alivenici şi poale-n brâu”
În cadrul expoziţiei gastronomice, gospodinele din Vama s-au întrecut în a pregăti bucate alese, de pe masă nelipsind sărmăluţele, preparatele din carne de porc, curcan, prezentate într-un mod aparte, păstrăvul, hribii, dar şi dulciuri specifice zonei, printre care cozonac, plăcinte, prăjitură cu mac şi tortul „Antonescu”, preparat de jupâneasa Lucreţia.
Doi localnici s-au chinuit în zadar să desfacă o ploscă cu ţuică veche de 100 de ani, păstrată cu grijă de unul din gospodarii din comună. După mai multe încercări, dopul recipientului de lemn nu s-a lăsat scos, chiar dacă încercarea a fost făcută de cei mai vrednici bărbaţi ai comunei.
Expoziţia a fost apreciată în mod deosebit de preşedinta Asociaţiei de turism din Suceviţa, Corina Pănculescu.
„De la cel mai mic castronaş, toate bucatele sunt frumos aranjate. Sunt şi produse elaborate, dar acestea necesită talent şi timp. Este deosebită prezentarea preparatelor din porc pe suport de aluat, căsuţa din cârnaţ, omul de zăpadă realizat din brânză, dar şi cizmuliţa din hribi”.
La lăsarea serii, s-a încins focul pentru pregătirea balmoşului, iar în acordurile muzicii lăutarilor a început balul membrilor Asociaţiei de Turism Vama.
Autorităţile şi-au exprimat disponibilitatea pentru un parteneriat cu Asociaţia Vama Bucovina
„Sunt foarte bucuros de această acţiune, prin care 20 de pensiuni s-au întrunit, au constituit o asociaţie turistică şi astăzi îşi prezintă activitatea pe plan local. Aş vrea să-i asigur pe membrii acestei asociaţii de tot sprijinul autorităţilor locale, printr-o Hotărâre a Consiliului Local urmând să devenim parteneri ai asociaţiei, prin alocarea unei suprafeţe de teren pe care să fie construit un Punct de informare turistică, pentru ca cei veniţi la Vama să fie îndrumaţi la pensiunile din zona noastră şi tot de-acolo vor şti tot ce se poate vizita”, a precizat primarul comunei Vama, Nicolae Baltag.
„Avem în vedere să sprijinim asociaţia, ca împreună să accesăm un proiect prin care să fie marcate toate obiectivele turistice de pe teritoriul comunei. În momentul de faţă Drumul Naţional 17, care traversează comuna, nu este pus la punct, dar sperăm ca odată cu încălzirea vremii să se finalizeze lucrările la infrastructură, în special podul de la intrarea în comună, precum şi drumul spre Câmpulung”, a mai adăugat acesta.
Asociaţia Vama-Bucovina şi-a prezentat obiectivele
În sala de şedinţe a Primăriei Vama, un număr impresionant de vămeni, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene, dar şi oaspeţi din împrejurimi au venit să marcheze debutul activităţii Asociaţiei de Turism Vama – Bucovina.
Asociaţia de Turism Vama-Bucoviana s-a înfiinţat în anul 2008 şi are ca scop declarat prin statut promovarea turismului rural în locaţiile cu specific turistic, promovarea culturii bioecologice, organizarea de activităţi de agrement şi divertisment în scopul creşterii numărului de zile pe sejur în localitatea Vama, creşterea gradului de ocupare, crearea de locuri de muncă, valorificarea resurselor locale.
Centrul de informare turistică, o prioritate pentru membrii asociaţiei
Programul acţiunilor propuse spre realizare de Asociaţia de Turism Vama – Bucovina sunt un Centru de Informare şi Promovare Turistică în care se vor găsi materiale tipărite şi care va deţine baze de date cu structurile de primire şi posibilităţile lor existente.
Centrul de Promovare Turistică se va ocupa şi de realizarea semnalizării corespunzătoare a locaţiilor de cazare autorizate, dar şi de realizarea şi editarea de publicaţii periodice, pliante, afişe, broşuri, bannere, ghiduri, hărţi, pagini web, albume foto, şi alte materiale informative şi de promovare turistică a zonei Vama. Asociaţia îşi mai propune lansarea, în 2009, cu ocazia împlinirii a 600 de ani de existenţă a localităţii, a unui eveniment anual, un festival internaţional cu tentă gastronomică, în scopul atragerii turiştilor în zonă şi a creşterii gradului de ocupare în extrasezon, precum şi atragerea de fonduri pentru realizarea acestuia.
De asemenea, se are în vedere ecologizarea luncilor de pe râurile Moldova şi Moldoviţa, pentru a se putea practica pescuitul sportiv şi de agrement, încurajarea practicării culturii bioecologice în gospodăriile individuale, cât şi în locaţiile turistice, refacerea marcajelor de trasee şi poteci turistice peste obcinile înconjurătoare spre Suceviţa, Putna, Voroneţ, Rarău, Mănăstirea Humorului, amenajarea şi punerea în valoare ca şi atracţii turisticelocale a obiectivelor: Drumul tătarilor, Peştera tâlharilor, Stâlpul lui Vodă, Crucea Beţivilor şi organizarea de ateliere – şcoală pentru revigorarea şi perpetuarea artei şi meşteşugurilor populare tradiţionale – locale cum ar fi ţesut, încondeierea ouălor, sculptură în lemn şi piatră, artă culinară tradiţională.
Inima Bucovinei este revendicată şi de vămeni
„Vama este o zonă cu o veche tradiţie în arta populară (încondeiere ouă, sculptură, olărit, ţesut) şi strategic amplasată de Dumnezeu în inima Bucovinei” a spus Aurelia Badale, preşedintele Asociaţiei Vama - Bucovina.
Un număr de 20 de pensiuni şi-au unit eforturile pentru a promova şi dezvolta zona din punct de vedere turistic, pentru a ridica standardul serviciilor din fiecare pensiune, pentru a atrage cât mai mulţi turişti şi pentru a-i face să stea cât mai mult în zonă. Asociaţia şi-a propus punerea în valoare a unor obiective turistice.
„Vrem ca oaspeţii să se simtă ca în familie, iar relaţia cu turiştii să fie una mai întâi de suflet şi apoi financiară, să dăm şi apoi să cerem. Vămenii îşi ţin la loc de cinste şi portul şi datinile din preajma sărbătorilor, gândindu-ne la generaţia tânără, iar cu sprijinul şcolii, care are două clase de turism, şi a meşterilor populari din zonă, să ducem mai departe lada noastă cu zestre şi la propriu şi la figurat” ne-a precizat preşedintele Asociaţiei de Turism Vama – Bucovina.
„Fiecare localitate ar trebui să aibă o asociaţie turistică”
Preşedintele Asociaţiei de turism Bucovina, Costel Chetreanu, a spus că asociaţia pe care o reprezintă promovează toate zonele turistice din judeţ şi că este important „să ne strângem rândurile, să facem un parteneriat între primărie şi asociaţii. Trebuie să realizăm o structură de agrement în Bucovina, pentru că avem locuri extraordinare şi nu ştim să le folosim”.
Îndemnul lui Costel Chetreanu a fost ca în fiecare localitate unde este interes turistic să se înfiinţeze astfel de asociaţii turistice şi fiecare să fie reprezentată în asociaţia de turism Bucovina.
„Dacă reuşim ca aeroportul din Suceava să fie internaţional, iar drumul ce face legătura cu Ardealul să fie finalizat, cu marcaje, cu tot ce trebuie, vom face turism adevărat, pentru că mulţi turişti nu vin din cauza drumurilor”, a precizat Costel Chetreanu.
Preşedintele ANTREC România, prezent la „botezul” de la Vama
Preşedintele ANTREC România, Cristina Partal, prezentă la întâlnire, a declarat că „Asociaţia Vama este constituită din prieteni, din oameni care cred că pot promova patrimoniul zonei şi cred că turismul poate aduce beneficii pe termen lung, deci are şanse de reuşită. Asociaţia nu este constituită din amatori, sunt oameni care au promovat tradiţiile, portul, au participat la festivalurile organizate de ANTREC, iar componenta „eco” poate aduce câştig şi poate promova România prin eticheta ecologică a pensiunilor din Bucovina”.
Proiecte pentru creşterea calităţii serviciilor
Preşedinta Asociaţiei întreprinderilor mici şi mijlocii din judeţul Suceava, Liliana Agheorghicesei, proprietara pensiunii Lidana, a adus în discuţie un proiect de 600.000 de euro, realizat de o firmă din Iaşi, în parteneriat cu Patronatul femeilor de afaceri, intitulat „Tinereţe şi turism în Bucovina”. Prin acest proiect, bucătarii şi ospătarii se vor profesionaliza şi instrui pentru a putea participa la târguri şi expoziţii internaţionale.
„Dorim facilităţi de care să beneficiem, pentru că şi noi contribuim la bugetul naţional prin taxele şi impozitele pe care le plătim”, a încheiat Liliana Agheorghicesei.
Federaţia patronatului judeţean a oferit noii asociaţii „Medalia de merit”, iar primăriei şi primarului din Vama diploma şi medalia de merit.
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava Dan Cadariu a arătat că în ultimul timp CJ a făcut numeroase acţiuni pentru a promova Bucovina şi a spus că „turismul este şansa Bucovinei, acum când criza se abate asupra tuturor. Trebuie păstrat autenticul, avem cu ce ne prezenta în faţa Europei şi a lumii, dar ne trebuie o bună organizare, deci trebuie să ne organizăm ca să ne putem promova”.