Organizatorii nu i-au uitat nici pe cei foarte tineri, care au avut parte de un recital Anda Adam pe care nu îl vor uita prea curând.
Zăpada, muzica, vinul fiert şi ceaiul fierbinte i-au ţinut pe amatorii de petreceri în aer liber până târziu pe aleile din Parcul Staţiunii, dar şi pe pârtie, cu schiurile şi cu săniile.
Sâmbătă, chiar şi cei care au petrecut până târziu în noapte au vrut să fructifice ziua bună de schi şi au umplut pârtia încă de dimineaţă. După amiază, organizatorii au pregătit o surpriză participanţilor la Serbările Zăpezii: dansul urşilor din comuna Asău, judeţul Bacău.
25 de urşi de toate mărimile au defilat şi au dansat în Vatra Dornei
Ansamblul Bradul din Asău a venit la Vatra Dornei cu 51 de membri: 25 de urşi de toate dimensiunile, ţigani, ţigănci şi muzicanţi. Urşii- copii şi tineri îmbrăcaţi în blănuri de urşi vânaţi – păstrează o tradiţie de sute de ani.
Conducătorul grupului- ursul cel mai mare- este Daniel Nicodim. În vârstă de 36 de ani, Daniel este în grup împreună cu soţia şi cu fiul său. Ne spune că majoritatea celor din ansamblu sunt studenţi, iar circa o pătrime sunt elevi.
„La mine este o tradiţie, şi tata şi bunicul au fost în grup. Blana o am de la tatăl meu, la fel ca şi ceilalţi. Cei mai mulţi le au din familie, dar se pot şi închiria, la noi în comună, contra unei sume modice. Încercăm să reînviem datini pierdute”, afirmă Daniel.
Conform acestuia, pe vremuri „Jocul Ursului” se făcea cu urşi în carne şi oase, obligaţi să danseze pe o tablă sub care se puneau cărbuni încinşi. Cei care mergeau cu ursul erau ţiganii, iar tradiţia spune că, dacă joacă ursul în curte, se alungă bolile şi spiritele rele.
Încă un weekend de spectacole
Paradoxal, deşi obiceiul a fost preluat din comunităţile ţigăneşti, din grupul Bradul de la Asău nu face parte nici un reprezentant al acestei etnii, dar cei care au îmbrăcat costumele de şătrari îşi joacă rolul foarte bine.
Sâmbătă seara, „urşii” şi „ţiganii” au dansat în Parcul Staţiunii, apoi în sunetul tobelor au făcut o paradă prin centrul oraşului, după care au oferit o reprezentaţie de aproape o oră la baza pârtiei, spre încântarea privitorilor.
Dansul urşilor a încălzit atmosfera pentru următorul spectacol, asigurat de Desperados, DJ Project şi Bordo. Seara s-a încheiat cu un impresionant foc de artificii.
Ziua de duminică a fost rezervată iubitorilor muzicii populare şi muzicii etno, cu ansamblul Ciprian Porumbescu, Plaiurile Dornei, Yanna şi alte formaţii şi solişti de muzică populară.
Serbările Zăpezii continuă şi weekend-ul viitor, cu Luna Amara, Giulia, Animal X, Andreea Balan, Simplu sau Fly Project, Matilda Pascal Cojocariţa, Moldoviţa, Yanna şi Arthaic.
La Vatra Dornei, între spectacole, turiştii îşi pot petrece timpul pe cele două pârtii de schi - Parc şi Dealul Negru, pe patinoarul cu nocturnă, abia dat în folosinţă, din parcul municipal, sau pe traseele montane, cu caii sau cu ATV-urile. Dornenii speră că va fi în continuare zăpadă, în ciuda previziunilor meteorologilor, astfel încât oraşul lor să se umple iar de turişti dispuşi să-şi cheltuiască banii în plăcuta staţiune montană, fie şi numai două, trei zile.