Din aceşti bani, 297 de mii de euro sunt nerambursabili, aprobaţi de Banca Internaţională de Reconstrucţie şi Dezvoltare, prin Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, peste 18.000 de euro este contribuţia Consiliului Judeţean Suceava, la care se adaugă 642 de mii de lei, contribuţia materială - clădirea (două etaje ale fostului Centru de Plasament „George Sidorovici” – Gura Humorului).
Capacitatea acestui centru social va fi de 40 de tineri. Aceştia nu vor putea sta în centru mai mult de trei ani.
„Aceşti tineri vor fi ajutaţi să-şi găsească un loc de muncă, o locuinţă. Vor fi consiliaţi şi ajutaţi să se integreze în societate. Din păcate, chiar şi cei care îşi găsesc un loc de muncă nu reuşesc, din veniturile proprii, să-şi acopere cheltuielile cu hrana şi îmbrăcămintea, şi să le rămână şi pentru cazare”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Protecţiei Copilului Suceava, Nicoleta Lenţa.
15% dintre protejaţii social sunt majori
272 de tineri care beneficiază de serviciile Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava au împlinit 18 ani. 210 dintre aceştia locuiesc în centre de tip rezidenţial (centre de plasament, case de tip familial), 15 sunt în asistenţă maternală, 40 sunt daţi în plasament la familia lărgită şi 7 tineri sunt în plasament la alte familii decât cele naturale.
Tinerii care au împlinit deja 18 ani reprezintă 15% din totalul copiilor şi tinerilor înregistraţi la Direcţia de Asistenţă Socială Suceava. Din statisticile Protecţiei Copilului rezultă că la sfârşitul anului trecut erau înscrişi 1.717 copii şi tineri.
Tinerii care au deja 18 ani şi au rămas în sistemul de protecţie socială este în creştere. Dacă în anul 2005 se înregistrau 105 tineri majori, în 2006 au fost 110, iar în 2008 – 130. Din cei 130 de tineri înregistraţi anul trecut, 26 urmează o şcoală profesională, 88 fac liceul, 9 - o şcoală post liceală şi 11 sunt studenţi. Tot anul trecut, 54 de tineri au ieşit din sistemul de protecţie socială şi şi-au găsit un loc de muncă.