În comuna Ostra va funcţiona din acest an un Centru rezidenţial pentru copiii delicvenţi, primul de acest gen din judeţ. Printr-un parteneriat între Primăria Ostra, care a dat în folosinţă gratuită pe o perioadă de 13 ani o clădire destinată funcţionării acestui centru, şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava, noul centru va fi deschis în luna septembrie a acestui an.
Proiectul iniţiat de Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava „Centru rezidenţial destinat copilului care a săvârşit o faptă penală şi nu răspunde penal” este în valoare de 528.000 de lei, din care 53.000 de lei este contribuţia Consiliului Judeţean Suceava.
Diferenţa de bani va fi asigurată printr-un Program de interes Naţional (PIN 3) – „Servicii specializate pentru copilul delincvent”.
„Centrul rezidenţial destinat copilului care prezintă comportament delincvent Ostra va avea o capacitate de zece locuri. Acest centru este destinat copiilor care au săvârşit o faptă penală şi nu răspund penal. În cadrul centrului vor fi desfăşurate activităţi de prevenire şi combatere a acţiunilor sau comportamentelor deviante ale copiilor, educarea acestora în sprijinul respectării legii şi a valorilor morale”, ne-a spus purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Asistenţă Socială Suceava, Nicoleta Lenţa.
Primarul comunei Ostra, Grigore Coperza, ne-a declarat că imobilul pe care l-a pus la dispoziţia Direcţiei de Asistenţă Socială Suceava a funcţionat cu mai mulţi ani în urmă ca sediu de primărie, dar şi ca dispensar veterinar.
„Clădirea are mai mult de cinci camere şi poate fi amenajată pentru a funcţiona ca centru rezidenţial pentru minorii care au avut probleme cu legea, dar care nu au împlinit 18 ani şi nu răspund penal”, ne-a explicat primarul Coperza.
La Centrul rezidenţial de la Ostra vor fi angajate 12 persoane (asistenţi sociali, asistenţi medicali, supraveghetori, personal bucătărie, psiholog).