Liderul de sindicat, Ovidiu Onuţu, a precizat ieri că situaţia în care se află în momentul de faţă AJOFM Suceava, de a plăti executorului judecătoresc Marcel Mustea, bugetul pentru cheltuielile materiale şi servicii pentru aproape tot anul 2009, ar fi putut evitată.
Reamintim că AJOFM Suceava este executată silit de Marcel Mustea, care solicită onorariul sau pentru recuperarea sumelor pe care instituţia în cauză trebuia să le plătească angajaţilor care au câştigat în instanţă dreptul de a primi contravaloarea tichetelor de masă şi unele sporuri sub formă de suplimente pentru post şi suplimente corespunzătoare treptei, ultimele două în cuantum de câte 25% din valoarea salariului de bază. Suma pe care Marcel Mustea ar trebui să o primească de la această instituţie este de 155.709 de lei, echivalentul a aproximativ 60% din bugetul AJOFM pentru cheltuieli materiale şi servicii pentru anul 2009.
Conducerea AJOFM a fost avertizată
Ovidiu Onuţu a explicat că sindicaliştii au apelat la serviciile executorului judecătoresc Marcel Mustea după ce demersurile lor la conducerea AJOFM Suceava pentru recuperarea sumelor ce li se cuveneau nu au avut nici un efect.
„Noi am obţinut două hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile prin care ni se recunoştea dreptul de a primi sumele respective, una la sfârşitul anului 2007 şi una în luna martie 2008, şi, cu toate că am făcut numeroase demersuri la conducerea instituţiei, nu am văzut nici un interes pentru plata banilor”, a spus Ovidiu Onuţu. El a afirmat că şeful AJOFM Suceava, Constantin Şuvăr, a fost înştiinţat încă din luna mai 2008 că în situaţia în care nu va solicita şi nu va face demersurile necesare în vederea asigurării sumelor pentru plata drepturilor salariaţilor, sindicaliştii vor apela la serviciile unui executor judecătoresc.
„Nu înţeleg de ce domnul Şuvăr a afirmat că ne-a informat că vom primi banii şi noi totuşi am solicitat serviciile executorului Marcel Mustea. Dumnealui nu a spus niciodată clar când vom primi drepturile câştigate în instanţă. Dacă s-ar fi întâmplat acest lucru, cu siguranţă nu mai apelam la procedura de executare silită. Mai mult, vreau să spun că sindicatul nu a optat pentru grevă ca mijloc de protest faţă de întârzierile la plată, ci la un executor judecătoresc, tocmai pentru a nu bloca activitatea instituţiei”, a mai explicat Onuţu.
Sindicaliştii acuză lipsa de implicare a directorului
Liderul sindical din cadrul AJOFM Suceava a precizat că orice afirmaţie a lui Constantin Şuvăr privind eforturile sale legate de asigurarea sumelor necesare pentru plata drepturilor salariaţilor nu sunt adevărate.
Ovidiu Onuţu a explicat că prima rectificare a bugetului Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici s-a făcut în luna martie 2008, când Constantin Şuvăr ar fi putut să solicite fonduri pentru plata acestor drepturi. El a adăugat că lipsa implicării lui Constantin Şuvăr în asigurarea fondurilor i-a determinat pe sindicalişti să declanşeze, în luna iulie 2008, procedura de executare silită a AJOFM Suceava prin biroul executorului judecătoresc Marcel Mustea.
„Este interesant faptul că domnul director a semnat procesul verbal prezentat de Marcel Mustea, recunoscând astfel sumele pe care ar trebui să le plătească, care includeau şi onorariul şi cheltuielile de executare”, a spus Ovidiu Onuţu.
Şuvăr a beneficiat de drepturile salariale obţinute de sindicat
Din informaţiile prezentate de liderul sindical reiese faptul că printre cei care au beneficiat de pe urma hotărârilor judecătoreşti obţinute de sindicat se numără atât Constantin Şuvăr, cât şi soţia acestuia, angajat al AJOFM Suceava. Ovidiu Onuţu a spus că cei doi, alături de alte persoane care ar fi urmat să-şi primească drepturile salariale, nu au încheiat contracte cu executorul Marcel Mustea în vederea recuperării sumelor.
Onuţu a mai spus că în momentul în care Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă a alocat sumele necesare pentru plata drepturilor salariaţilor de la Suceava, Constantin Şuvăr nu a respectat procedurile ce se impun într-o situaţie de executare silită. Astfel, el a explicat că după primirea banilor, în loc să-i vireze în contul executorului judecătoresc, aşa cum prevede legea, Constantin Şuvăr a plătit direct către salariaţi drepturile ce li se cuveneau, inclusiv lui şi celor care nu au apelat la serviciile lui Marcel Mustea.
„Normal era ca sumele să fie transferate la executorul judecătoresc, care şi-ar fi oprit şi onorariul şi ar fi plătit şi drepturile salariaţilor. Asta pentru că sumele primite de la nivel naţional acopereau necesarul de fonduri. Dacă se întâmpla acest lucru, acum nu ne mai aflam în procedură de executare silită şi în situaţia de a plăti onorariul de executare din bugetul pentru cheltuieli materiale şi servicii”, a mai spus liderul de sindicat din AJOFM Suceava.