Mai exact, scandalul a fost declanşat în momentul când, la începutul lunii decembrie, firma Ovimansard s-a apucat să izoleze termic o laterală a blocului 97 de pe strada Bujorilor, dar cu polistiren cu o grosime de 5 cm, nu de 10 cm, cum doreau locatarii blocului.
În vreme ce proprietarii apartamentelor susţin că de la început s-au înţeles cu firma să le izoleze termic blocul cu polistiren de 10 cm, patronul Ovimansard, Petre Ovidiu, spune că asta e o cerinţă a lor apărută după semnarea actelor şi după realizarea proiectului de refacere a faţadei blocului.
“Proiectantul e cel care a stabilit că la blocul respectiv trebuie pus polistiren de 5 cm. Nu pot eu acum să încalc proiectul, pentru că ei s-au gândit mai târziu că ar vrea de fapt să fie de 10 cm. Sunt blocuri la care se pretează să foloseşti de 10, dar aici riscăm să facem mai mult rău locatarilor, dacă nu am respecta proiectul, pentru că se pot trezi cu igrasie pe pereţi. În plus, în nici un act legal nu avem specificată cerinţa de a realiza cu polistiren de 10, ci doar realizarea termoizolaţiei cu polistiren şi tencuială decorativă”, spune Petre Ovidiu.
În schimb, locatarii susţin că obligaţiile firmei erau precizate într-o anexă la convenţia civilă încheiată, anexă care nu se mai regăseşte nici în actele de autorizare depuse la Primărie.
Locatarii, nemulţumiţi că nu au avut nici un beneficiu de pe urma mansardării
Nemulţumirile locatarilor sunt stârnite şi de faptul că, după cum ne-au declarat, până acum firma nu a dus la îndeplinire nici una din obligaţiile menite să le asigure lor o serie de beneficii, în schimbul cedării terasei blocului. Astfel, în convenţia civilă, firma se obligă să remedieze orice stricăciune apărută pe perioada construcţiei, să realizeze termoizolaţia cu polistiren şi tencuială decorativă, să schimbe uşa de la intrare cu tâmplărie de termopan, să zugrăvească casa scării, să permită accesul gratuit locatarilor la ţeava de gaz metan care va deservi centralele termice de apartament şi să monteze interfon pentru toţi locatarii blocului.
Anexa la convenţia civilă, pe care locatarii au înregistrat-o la notar, dar de care firma spune că nu are cunoştinţă, pentru că a fost făcută fără consultarea lor, motiv pentru care nici nu are pe ea ştampila lor, mai prevedea în plus schimbarea ambelor uşi de la intrare cu tâmplărie termopan, schimbarea geamurilor de pe scară cu termopane, cât şi realizarea termoizolaţiei cu polistiren de 10 cm.
Într-adevăr, până în prezent firma nu a realizat decât lucrările proprii, de mansardare a blocului.
Prima încercare de a face o parte din lucrările la care s-a obligat în folosul locatarilor a stârnit un scandal imens, din cauza diferenţei de 5 cm.
“Am vrut să izolăm blocul până la Crăciun, dar oamenii noştri au fost fugăriţi şi li s-a interzis să facă lucrarea, pe motiv că trebuia să punem polistiren de 10 cm, nu de 5. După aceea au pus lacăt la mansardă, să ne interzică accesul acolo. E adevărat că încă nu am realizat toate obligaţiile noastre, dar cine a spus că nu le facem? Lucrarea a început în august, avem timp suficient să facem tot ce am promis prin convenţia civilă, semnată de ambele părţi”, spune patronul Ovimansard.
Pereţi crăpaţi, tavane pline de igrasie şi de urme de apă scursă
Între timp, în apartamentele mai multor locatari, lucrările de mansardare au lăsat urme greu de ignorat, mai ales când e vorba de pereţi crăpaţi, tencuială căzută şi pete imense de igrasie.
„Au decopertat terasa şi când au venit ploile, ne-am trezit cu apa în casă. A ajuns apa până la vecinii de la etajul 1”, spune proprietara unui apartament de la etajul 4, ai cărui pereţi sunt acoperiţi de igrasie şi de urme de apă cu rugină, scursă pe pereţi. Din loc în loc, peretele este crăpat sau cu bucăţi mari de tencuială lipsă.
Într-o situaţie asemănătoare au fost şi vecinii ei, de la etajul 4 al ambelor scări de bloc pe care este amenajată mansarda, dar, spre deosebire de ei, ea nu a beneficiat de vreun ban despăgubire şi de materiale de construcţii, cu care să îşi refacă aspectul locuinţei.
Reprezentanţii firmei, care au acte semnate de locatarii cărora le-au dat câte 1.500 – 2.000 de lei despăgubire, precum şi materiale de construcţii, în unele cazuri, unde pagubele produse au fost mai mari, spun că vor efectua reparaţii în toate celelalte apartamente afectate de lucrările de mansardare, imediat după ce vor reface casa scării.
Totuşi, în urma scandalului izbucnit între cele două părţi, lucrările bat pasul pe loc, spre paguba amândurora. În vreme ce firma are banii investiţi blocaţi în acea mansardă, a cărei valoare de piaţă a scăzut foarte mult în urma crizei financiare, locatarii au rămas cu blocul nefinisat, cu schelele la geam şi fără vreun beneficiu de pe urma cedării terasei blocului.
(29 ian 2009, 14:17:39