Suma reprezintă onorariul pe care Marcel Mustea ar trebui să-l obţină de la AJOFM Suceava în calitatea sa de executor judecătoresc reprezentant al membrilor sindicatului din cadrul acestei instituţii, în acţiunea de recuperare a unor drepturi salariale obţinute în instanţă.
Potrivit spuselor directorului AJOFM Suceava, Constantin Şuvăr, sindicatul din această instituţie a obţinut dreptul de a primi contravaloarea tichetelor de masă şi a unor sporuri sub formă de suplimente pentru post şi suplimente corespunzătoare treptei, ultimele două în cuantum de câte 25% din valoarea salariului de bază. Angajaţii AJOFM Suceava au obţinut aceste drepturi în urma unor acţiuni în instanţă, iniţiate la sfârşitul anului 2007 şi începutul anului 2008.
Şuvăr a explicat că pentru respectarea celor două hotărâri judecătoreşti a solicitat Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea a Forţei de Muncă sumele necesare pentru plata drepturilor salariale ale angajaţilor săi.
„Încă din luna aprilie a anului trecut, imediat după ce sindicatul a obţinut hotărârea definitivă şi irevocabilă pentru plata suplimentelor, am trimis la Bucureşti mai multe adrese prin care solicitam alocarea fondurilor necesare pentru plata lor. Cei de la Agenţia Naţională au răspuns că aceste fonduri nu pot fi alocate la momentul respectiv, însă ele vor fi asigurate în mod sigur începând cu trimestrul al treilea al anului 2008. Cu toate acestea, deşi aveam asigurări că se vor primi fondurile, sindicatul a apelat la un executor judecătoresc pentru a recupera sumele”, a declarat Constantin Şuvăr.
AJOFM a contestat solicitarea lui Marcel Mustea de a achita şi onorariul său
Şeful AJOFM Suceava a explicat că în data de 11 iunie 2008 a avut o întâlnire cu toţi angajaţii care urmau să primească drepturile salariale câştigate în instanţă, în cadrul căreia le-a fost prezentat răspunsul Agenţiei Naţionale şi li s-au dat asigurări că îşi vor primi banii începând cu semestrul al treilea al anului.
Cu toate acestea, în luna iulie 2008 AJOFM Suceava a fost somată de executorul Marcel Mustea să plătească de urgenţă drepturile salariaţilor, în termen de o singură zi, în caz contrar urmând să fie declanşate procedurile de executare silită. De precizat că somaţiile la adresa AJOFM Suceava au fost trimise în numele fiecărui salariat care avea dreptul să primească tichetele de masă şi suplimentele. Constantin Şuvăr a mai precizat că în somaţiile primite se indicau atât sumele pe care trebuiau să le primească salariaţii, cât şi contravaloarea onorariului executorului judecătoresc şi a cheltuielilor de executare.
„Vreau să precizez că dacă drepturile salariale au fost în cele din urmă achitate, în luna octombrie 2008, în momentul în care am primit banii de la Bucureşti, nu am putut să plătim şi onorariul executorului judecătoresc. Asta deoarece sumele primite erau doar pentru drepturile salariale. De altfel, instituţia noastră a şi contestat valoarea sumelor specificate în somaţii ca onorariu pentru executorul judecătoresc”, a declarat Şuvăr.
El a adăugat că AJOFM Suceava a solicitat în instanţă desfiinţarea acţiunii de executare silită pe motiv că a plătit datoriile către propriii salariaţi. În acelaşi timp, AJOFM Suceava a solicitat diminuarea onorariului executorului judecătoresc şi reevaluarea cheltuielilor de executare, considerându-le nepotrivit de mari pentru munca efectuată de executor.
Şuvăr a precizat că demersurile în instanţă pentru diminuarea sumelor care trebuie achitate lui Marcel Mustea nu au avut succes, contestaţia fiind respinsă. De asemenea, trebuie spus că în baza prevederilor Codului de Procedură Civilă, onorariul şi cheltuielile ocazionate de efectuarea executorii silite trebuie suportate de debitor, în cazul de faţă AJOFM Suceava. Mai mult, instanţa a considerat că onorariul executorului judecătoresc a fost stabilit corect, în cuantum de 10% din suma care trebuia achitată salariaţilor. Acest onorariu, împreună cu cheltuielile de executare, au o valoare totală de 155.709 lei.
Sumele pe care AJOFM le va primi pentru cheltuieli materiale vor ajunge la Mustea
Pe de altă parte, după ce a depus somaţiile la AJOFM Suceava, Marcel Mustea a înaintat, la mijlocul lunii iulie 2008, şi o înştiinţare către Direcţia Generală a Finanţelor Publice Suceava prin care solicită executarea silită a Agenţiei.
În condiţiile în care AJOFM Suceava nu a obţinut diminuarea sumelor solicitate de Marcel Mustea, este mai mult ca sigur că această instituţie se va trezi cu conturile blocate.
Asta înseamnă că sumele pe care le va primi în cursul anului 2009 pentru cheltuieli materiale şi servicii vor fi transferate automat către Marcel Mustea.
Potrivit spuselor şefului AJOFM Suceava, instituţia pe care o conduce primeşte lunar o sumă de aproximativ 20.000 de lei pentru aceste cheltuieli, ceea ce înseamnă că mai mult de jumătate din bugetul pe anul 2009 va ajunge în conturile executorului judecătoresc.
Constantin Şuvăr a arătat că plăţile pentru Marcel Mustea nu vor afecta bugetul alocat pentru plata ajutoarelor de şomaj şi a celorlalte drepturi sociale.