Zeci de unităţi de învăţământ din judeţ şi-au montat sisteme de supraveghere video sau sisteme de alarmă pentru a spori siguranţa şi securitatea elevilor.
49 de instituţii de învăţământ sunt dotate cu sisteme video de supraveghere, sisteme gestionate fie prin direcţiune, post de pază sau cancelarie, fie de agenţi de pază, portar sau pedagog şcolar.
Alte 25 de unităţi de învăţământ din judeţ dispun de sisteme de alarmă antiefracţie, în timp ce 11 şcoli au apelat la firme specializate de pază şi protecţie care să asigure securitatea unităţilor, iar în majoritatea cazurilor agenţii de pază sunt plătiţi cu fonduri strânse prin intermediul comitetelor de părinţi din şcoli.
Peste 80 de şcoli din judeţul Suceava nu dispun de nici un sistem de supraveghere, nici de alarmă, iar paza elevilor, profesorilor şi a bunurilor se face cu paznici, elevi de serviciu şi profesori de serviciu.
Purtătorul de cuvânt al IŞJ Suceava, inspectorul şcolar Laura Hacman, a declarat că „61 de şcoli, din cele 229 de unităţi de învăţământ din judeţ, nu au transmis încă la Inspectoratul Şcolar o situaţie privind modalitatea prin care este asigurată paza şi protecţia în respectivele unităţi”.
(28 ian 2009, 12:42:00
Stiti care este eficienta acestor sisteme? Aproape zero. Daca se intampla ceva intre elevi, aceste reglari de conturi au loc majoritatea in strada.
Stiti cat costa apoi intretinerea lor? Intr-un an cam 30% din valoarea de nou.
De ce pe langa aceste sisteme tot parintii platesc firme de paza pentru protectia elevilor? Scolile nu pot avea personal propriu de paza? Ar fi si mai ieftin si mai eficient. Paznicii cunosc in general toti elevii unei scoli pe cand agentii de paza (care se schimba periodic) nu au cum.
Unele scoli au sisteme de paza pe care nu are cine sa le administreze pentru ca nu exista personal. Ai camere dar nu ai oameni.
Cand a fost vorba de reduceri de personal in invatamant primii vizati au fost nedidacticii (paznici, portari, ingrijitori).
Toata lumea a uitat ca profesorii nu trebuie sa vina la scoala sa pazeasca elevii. Au a