„Comando-urile” astfel formate, denumite oficial grupuri de acţiune comunitară, au rolul de a lua toate măsurile pentru a ţine deoparte comuna lor de fărădelegi.
Practic, membrii grupului se întâlnesc periodic, şi, în funcţie de problemele infracţionale cu care se confruntă comunitatea (furturi din locuinţe, furturi de animale şi păsări din curţile sătenilor, scandaluri la discotecă etc.), caută soluţii pentru rezolvarea acestora.
Reprezentanţii IPJ Suceava dau ca exemplu comunele Marginea, Suceviţa, Poiana Stampei şi Dorneşti, acolo unde, cu sprijinul autorităţilor locale, au fost instalate camere de supraveghere video, iar numărul infracţiunilor a scăzut considerabil.
Cea mai supravegheată localitate din judeţ este comuna Marginea, unde, în martie 2008, au fost montate nu mai puţin de 49 de camere video, în zona staţiilor peco, în centrul comunei şi la şcoala generală.
Un sistem de monitorizare video a fost instalat la începutul lunii septembrie 2008 şi la Suceviţa, camerele video fiind montate în zona mănăstirii din localitate şi a parcării din faţa lăcaşului de cult, iar restul, în zona primăriei şi a şcolii generale.
Subinspectorul Ileana Iacob, din cadrul compartimentului de prevenire al IPJ Suceava, a declarat, de asemenea, că şi autorităţile din Ciocăneşti şi-au anunţat intenţia de a instala în comună camere de luat vederi.
„Din păcate, sunt localităţi în care aceste grupuri de acţiune comunitară figurează în continuare doar pe hârtie”, a subliniat subinspectorul Iacob dezinteresul unor autorităţi locale în a creşte gradul de siguranţă al cetăţenilor pe care îi reprezintă.
Un poliţist la 1399 de săteni
Potrivit unui calcul făcut de reprezentanţii poliţiei, la nivelul celor 98 de comune din judeţul Suceava, îşi desfăşoară activitatea 288 de poliţisti, raportul poliţist/populaţie fiind de 1 la 1399 de locuitori. Asta, în condiţiile în care media pe ţară este de un poliţist la 948 de locuitori.
În Austria, Franţa sau Germania, de exemplu, este un poliţist la maxim 250 de locuitori.
Aproximativ 57% din locuitorii judeţului trăiesc în mediul rural.
Pliante împotriva spărgătorilor de locuinţe şi a hoţilor de animale
Adjunctul şefului IPJ Suceava, comisarul şef Mircea Smoleac, a anunţat în cursul zilei de ieri că, de la începutul acestei săptămâni şi până la jumătatea lunii martie a.c., a fost demarată campania „Împreună pentru siguranţa dumneavoastră”, campanie al cărei rol este acela de a informa şi educa cetăţii din mediul rural asupra modalităţilor de prevenire a furturilor, a infracţiunilor de mare violenţă şi violenţă intrafamilială.
În cadrul campaniei vor fi distribuite 60.000 de materiale cu recomandări preventive împotriva furturilor din locuinţe şi prevenirea furturilor de animale.