Suspecţi de furturi, violuri, tâlhării sau chiar fapte de mare violenţă au trecut rând pe rând pe scaunul poligrafului şi au fost testaţi de ofiţerul specialist din cadrul IPJ Suceava.
Potrivit purtătorului de cuvânt al poliţiei, inspectorul Gabriel Panţiru, în 2008 au fost efectuate nu mai puţin de 132 de expertize poligraf.
Din cele 180 de persoane testate, a explicat Panţiru, 67 au avut manifestări nesincere, iar 26 au recunoscut participaţia la faptele supuse investigării.
„Testarea la poligraf se efectuează ori de câte ori sunt contradicţii vizibile între declaraţiile persoanelor cercetate şi probatoriul din dosar, bineînţeles cu respectarea prevederilor legale în materie”, a explicat purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava.
Dintre cele câteva sute de suceveni care au ajuns de-a lungul timpului la poligraf, câţiva dintre ei au încercat să fenteze detectorul de minciuni, luând fel de fel de medicamente, de la extraveral la distonocalm sau coaxil, înainte de a fi testaţi.
Unii, de emoţie, au trecut înainte pe la crâşmă, deşi şi acest lucru e interzis.
„Aparatul nu poate fi înşelat”, precizează ofiţerul specialist de la poligraful IPJ Suceava, subinspectorul Adina Ciutac.