Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 26 ian 2009 - Anul XIV, nr. 19 (4005)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Perspective sumbre

Termica Suceava, bombă aproape de explozie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Cu datorii de sute de miliarde de lei vechi şi, în curând, fără subvenţii pentru producţia gigacaloriei, Termica Suceava se apropie cu paşi repezi de colaps. Singura soluţie de salvare ar fi un investitor puternic, care să preia societatea. Marea problemă este că în actuala criză economică interesul pentru achiziţionarea Termica a scăzut, iar fiecare zi care se scurge nu face decât să ridice gradul de îngrijorare.

 

Situaţia actuală de la Termica este mai mult decât îngrijorătoare, iar de la începutul anului viitor va fi de-a dreptul tragică. Eliminarea subvenţiilor pentru producerea gigacaloriei ca urmare a directivelor Uniunii Europene va fi un adevărat şoc pentru populaţie. Cu datorii uriaşe şi cu subvenţii de aproape 700 de miliarde de lei vechi neîncasate, Termica nu-şi permite să facă investiţii masive care să aibă ca efect scăderea preţului de producţie al gigacaloriei.

Constantin Plăcintă, directorul SC Termica SA Suceava, este tranşant când vine vorba de viitorul societăţii. „Dacă nu se găseşte un investitor care să cumpere societatea, vor fi probleme mari”, a spus Plăcintă.

Şi pentru Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, lucrurile sunt clare.

„Termica este o piatră de moară la gâtul municipalităţii, iar dacă nu o putem privatiza, singura soluţie este s-o închidem şi s-o trecem în conservare. Din păcate, peste 700 de oameni îşi vor pierde locurile de muncă, iar pentru a asigura încălzirea în casele sucevenilor vom redeschide CAF-urile de la Ambro”, a declarat Ion Lungu.

 

Situaţia de la Termica, în cifre

Pentru un colos ca Termica, sumele care se vehiculează sunt cu multe zerouri. În acest moment, societatea are datorii uriaşe, la care se adaugă şi sumele care nu mai pot fi recuperate, cum ar fi subvenţiile de la Consiliul Local şi restanţele de la populaţie.

Din creditele luate în perioada 2002-2005, în valoare de circa 24 de milioane de euro, Termica mai are de achitat acum în jur de 200 de miliarde de lei vechi. În toamna anului trecut, societatea a mai contractat pe termen scurt un împrumut de 400 de miliarde de lei vechi.

În stocurile Termica a fost adus şi combustibilul necesar pentru această iarnă, iar din suma totală de 1.000 de miliarde de lei vechi a mai rămas de plată o diferenţă de 450 de miliarde de lei vechi.

Trăgând linie, rezultă că societatea are datorii de 1.050 de miliarde de lei vechi.

Pe de altă parte, Termica ar avea de încasat aproximativ 100 de miliarde de lei vechi de la populaţie, în timp ce subvenţiile de la Consiliul Local sunt de aproape 700 de miliarde de lei vechi.

Sunt bani care însă nu vor ajunge niciodată în conturile societăţii de termoficare, aşa încât pasivul rămâne de 1.050 de miliarde de lei vechi.

 

Compensare ciudată între Consiliul Local şi Termica

Pentru a reuşi să convingă un investitor să cumpere societatea, reprezentanţii Primăriei Suceava au gândit o compensare prin care datorii de 700 de miliarde de lei vechi vor fi şterse dintr-un condei.

În 2002, când Termoelectrica Bucureşti a aruncat pur şi simplu Termica în curtea Consiliului Local Suceava, transferul s-a făcut gratuit. În consecinţă, Consiliul Local a devenit proprietar peste tot ce este acolo, inclusiv pe 150 de hectare de teren.

Între timp, anul trecut, Consiliul Local Suceava s-a intabulat pe cele 150 de hectare. Potrivit planului, aceste terenuri vor face obiectul unei compensări. Mai exact, Termica, societate la care Consiliul Local Suceava este acţionar 100%, va primi terenurile, urmând ca datoria de 700 de miliarde de lei vechi rezultată din neplata subvenţiilor să fie ştearsă.

„Datoria rezultată din neplata subvenţiei este una artificială, acceptată tacit pentru a păstra locurile de muncă. În mod normal, Termica trebuia să rămână în proprietatea statului român, care avea obligaţia să promoveze o strategie energetică viabilă. Ori, acest lucru nu s-a întâmplat, iar Termica a devenit un fel de bombă cu ceas pentru municipalitate”, a declarat primarul Ion Lungu.

 

Subvenţiile, imposibil de plătit de Primărie

Primarul Ion Lungu spune că plata subvenţiilor către Termica este o misiune imposibilă. Într-o lună de iarnă, Primăria ar trebui să vireze suma de 52 de miliarde de lei vechi, asta în timp ce încasările anuale din taxe şi impozite abia se ridică la 15 miliarde de lei vechi.

„Primăria nu-şi permite să plătească aceşti bani. Aşteptăm raportul oficial de evaluare şi apoi sperăm să găsim şi firme interesate să cumpere Termica. Oricum, cine va veni este obligat să schimbe priorităţile, în sensul că producţia de energie electrică să devină obiect principal de activitate, iar producţia de energie termică pentru populaţie doar o latură secundară”, a opinat edilul Sucevei.

 

Situaţia terenurilor de la Termica, obiect de proces

O altă problemă a SC Termica SA Suceava este situaţia terenurilor. Chiar dacă în cursul anului trecut Consiliul Local Suceava s-a intabulat pe cele 150 de hectare ale societăţii, Primăriile din Ipoteşti şi Salcea ameninţă că lucrurile nu vor rămâne aşa. Dacă Primăria din Salcea a avut la Termica o suprafaţă de 68 de hectare, Primăria Ipoteşti vrea să obţină înapoi 74 de hectare.

„Actul normativ prin care am fost deposedaţi de acest teren este unul abuziv. Am contactat deja cabinetul de avocatură al fostului ministru al Justiţiei, Valeriu Stoica, şi ne vom adresa instanţelor de judecată”, a anunţat Dumitru Corjuc, primarul comunei Ipoteşti.

Şi Ilie Lungu, primarul oraşului Salcea, şi-a exprimat intenţia de a se adresa judecătorilor pentru recuperarea celor 68 de hectare de teren de la Termica.

Ambii primari doresc să încaseze chirii de pe terenurile luate abuziv şi spun că banii care ar fi venit de la Termica puteau fi folosiţi pentru realizarea unor obiective în interesul comunităţilor din Ipoteşti şi Salcea.

Potrivit lui Dumitru Corjuc, chiria pe care Primăria Ipoteşti ar trebui să o încaseze anual de la Termica se ridică la 5 miliarde de lei vechi anual, adică echivalentul bugetului pe 12 luni.

 

Gigacaloria, minim 300 de lei

În varianta în care societatea nu îşi va găsi un nou stăpân şi se va decide că producţia de energie termică pentru populaţie trebuie să continue aici, facturile vor creşte exponenţial.

Constantin Plăcintă, directorul SC Termica SA, a estimat că preţul real pentru producerea unei gigacalorii este de 300 de lei.

„Facturile vor fi greu de suportat şi singura soluţie ar fi acordarea de ajutoare diferenţiate pentru sucevenii care au un nivel de trai scăzut. Dacă nu se reuşeşte privatizarea societăţii, vor fi probleme mari”, a anunţat Plăcintă.

Cât priveşte şansele de privatizare a SC Termica SA, acestea ţin mai degrabă de domeniul loteriei. Dacă anul trecut existau mai multe intenţii de cumpărare a societăţii, rămâne de văzut după finalizarea raportului de evaluare dacă se va mai găsi vreo firmă interesată de preluarea Termica.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Termica Suceava, bombă aproape de explozie.
 Vizualizări articol: 5403 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.89/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.9 din 9 voturi
Termica Suceava, bombă aproape de explozie1.959

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Uau-uau trimis de
(26 ian 2009, 11:25:55
se pregateste un tun si incercati sa discreditati combinatul ? pregatiti masele pt urmatorul vostru tun, asa-i ?
2.   Intoxicare trimis de
(26 ian 2009, 15:31:39
E foarte ciudat cum in majoritatea publicatiilor sucevene apare destul de des problema Termica si cum trebuie aceasta inchisa si conservata. Problema mare este de fapt cea a terenurilor pe care se vede treaba ca se lupta toata lumea. Acesta este principalul motiv pentru care se face atata valva. Iar referitor la energia termica produsa la CAF-uri, dragi suceveni ar trebui sa stiti ca acesta va fi mult mai scumpa decat in acest moment, pentru ca va fi produsa cu gaz metan si pacura, combustibili mai scumpi decat carbunele. Si sa nu uitam de vecinii rusi care ne pot lasa oricand fara gaze..... Dar credeti ca intereseaza pe cineva aceste probleme? Eu cred ca nu...
3.   .... trimis de
(26 ian 2009, 23:51:01
am centrala...ma doare la banana

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei