Oraşul arată dezolant şi mizerabil, ba mai mult, în combinaţie cu gropile apărute peste iarnă şi cu “bunul simţ” al unor şoferi, rişti oricând să fii acoperit din cap până în picioare de apă şi noroi. Nu doar pietonii au de suferit de pe urma noroiului de pe străzi, ci şi şoferii, ale căror maşini sunt rapid stropite cu noroi, la cea mai scurtă ieşire prin oraş, sau chiar de sunt parcate pe marginea drumului.
Firmele de construcţii, obligate să spele roţile vehiculelor ieşite de pe şantiere
Principalii vinovaţi de cantităţile imense de noroi de pe străzi sunt firmele de construcţii, care deşi ştiu prea bine că legea le interzice să circule pe drumurile publice înainte ca roţile autovehiculelor să le fie spălate la ieşirea de pe şantier, ignoră această obligaţie de ani şi ani de zile. Mai mult, unii nici nu se obosesc să depoziteze pământul scos în altă parte, definitiv sau până la finalizarea construcţiei, ci îl trântesc cu nesimţire chiar lângă şantier, în plină stradă, mare parte din el fiind cărat mai departe de toţi cei care trec pe acolo, dar şi de apa care se scurge în urma ploilor.
O asemenea lucrare, făcută în batjocură, este şi cea executată vineri, puţin mai sus de intersecţia Mărăşeşti, pe strada Grigore Ureche, unde, pe lângă mormanele de pământ şi nisip depozitate pe marginea străzii, utilajele unei firme de construcţii ieşeau în stradă, cu roţile pline de mizerie, împrăştiind-o peste tot.
Există nu doar o hotărâre de Consiliu Local care interzice clar desfăşurarea activităţii firmelor de construcţii sub aspectele semnalate, ci şi o lege referitoare la regimul juridic al drumurilor şi obligaţii clar specificate în autorizaţia de construcţie eliberată de municipalitate, prin care firmele de construcţii sunt obligate să amplaseze rampe de spălare a roţilor vehiculelor care ies din şantier, dar să şi împrejmuiască cu panouri construcţiile şi materialele de construcţie, pentru a nu permite împrăştierea molozului sau pământului.
Controale şi amenzi din partea Primăriei
Viceprimarul Sucevei, Lucian Harşovschi, recunoaşte că noroiul şi molozul adus de pe şantiere sau împrăştiat din maşinile care transportă pământ, moloz şi balast este o problemă cu care s-a confruntat încă de la începutul mandatului său.
“În vară am dat dispoziţie să fie verificate toate şantierele din municipiu să aibă prevăzută în organizarea de şantier posibilitatea de a spăla roţile vehiculelor care ies cu mizerie pe ele, dar şi modul de transportare a molozului şi altor resturi, care adeseori ajungeau să fie împrăştiate pe stradă, din neglijenţa şoferilor şi a celor care gestionează şantierele. Am şi dat o mulţime de amenzi şi în toate cele 49 de şantiere ce existau atunci s-au luat măsurile necesare pentru respectarea legii. Din păcate, în ultima vreme nu au mai fost făcute astfel de controale, pentru că s-a considerat că în iarnă nu se mai lucrează în construcţii. Dar vom începe din nou verificările şi îi vom sancţiona aspru pe cei ce nu respectă legea”, a declarat viceprimarul Lucian Harşovschi.
Cert este că de noroiul de pe străzi nu vom scăpa prea curând, sau cel puţin nu până la prima ploaie mai puternică, care să reuşească să îl spele şi să îl ducă la canalizare, unde este de asemenea dăunător, pentru că duce la colmatarea conductelor.
(26 ian 2009, 12:33:29
SA EXISTE ANUMITE INTERESE PERSONALE LA MIJLOC ?