Administraţia judeţeană a împrumutat 86,3 milioane de euro de la Deutsche Bank Londra pentru finanţarea proiectului „Suceava – Utilităţi şi mediu”, care presupune introducerea gazului metan în 62 de localităţi sucevene, reabilitarea termoficării şi construirea de centrale termice de cogenerare în principalele localităţi urbane.
Şeful administraţiei judeţene, Gheorghe Flutur, a declarat că în data de 12 ianuarie 2008 primăriile au plătit noua rată la dobânzile aferente creditului, suma totală suportată de primării până în momentul de faţă fiind de 27 milioane de euro.
„Am plătit deja această sumă foarte mare, în condiţiile în care noi nu am început să rambursăm creditul de 86,3 milioane de euro. Iar pentru a putea să-şi plătească dobânzile calculate la data de 12 ianuarie a.c., primăriile au antamat de la Ministerul Finanţelor sursele lor financiare pentru jumătate de an”, a spus Flutur. El a dat ca exemplu primăriile din Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei sau Gura Humorului, care la începutul acestui an au plătit sume cuprinse între 2 şi 3 milioane de lei.
CJ caută soluţii pentru desemnarea unui operatorilor de gaz metan
În aceste condiţii, preşedintele CJ Suceava a precizat că a solicitat conducerii Ministerului Finanţelor să găsească soluţii pentru a asigura fonduri suplimentare celor 62 de primării.
„Am făcut un memoriu, pentru că acest credit e cu garanţia statului, şi am cerut să vină o echipă de la Ministerul de Finanţe şi să găsim ieşirea din această situaţie delicată pe care o au consiliile locale din cauza acestui credit”, a mai declarat Gheorghe Flutur.
El a mai adăugat că săptămâna viitoare va solicita Ministerului Economiei să găsească soluţii pentru organizarea licitaţiei în vederea desemnării unui operator de gaz metan. Flutur a arătat că una dintre soluţii ar fi organizarea de licitaţii pentru fiecare localitate în care au fost realizate investiţii în cadrul proiectului „Utilităţi şi mediu”.