Falsurile pe bandă rulantă ale lui Florin Lucian Puşcaşu, patronul SC Tipografia Agressione SRL Suceava, au ieşit la iveală în urma unui control realizat de reprezentanţii Departamentului de Luptă Antifraudă (DLA) din cadrul Guvernului României. Printr-un proiect derulat în cadrul programului Phare 2000, Puşcaşu a obţinut dreptul de a se ocupa de calificarea şi recalificarea pentru grafica publicitară computerizată.
Pentru că era vorba de bani europeni, patronul de la Agressione trebuia să respecte anumite condiţii. La controlul efectuat de DLA s-a constatat însă că Florin Puşcaşu nu a dat doi bani pe angajamentele luate. Astfel, s-a descoperit că o parte dintre cursanţii care figurează că au absolvit cursurile de calificare şi recalificare nici nu au dat pe la ore. Absolvenţii au fost trecuţi în mod fictiv pe listele înaintate de Florin Puşcaşu, numai că mulţi dintre ei au declarat ulterior că nu cunosc amănunte despre acest proiect, şi cu atât mai puţin despre diplomele pe care le-au primit.
Puşcaşu a obţinut ilegal peste 40.000 de euro
Prin falsificarea documentelor care atestau numărul de cursanţi, Florin Puşcaşu a reuşit să obţină din fonduri europene peste 40.000 de euro. Patronul de la Agressione a declarat o promovabilitate de 100%, în condiţiile în care unele persoane nu au urmat niciodată cursurile de calificare şi recalificare pentru grafica publicitară computerizată. În acest fel, Florin Puşcaşu a primit un avans in valoare de 32.559 de euro, iar mai apoi, tot în baza unor documente fictive, i s-a mai virat şi diferenţa de 8.139 de euro.
Pentru aceste fapte, reprezentanţii Direcţiei de Luptă Antifraudă din cadrul Guvernului României au înaintat datele către Direcţia Naţională Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava. Procurorii acestei instituţii au început urmărirea penală împotriva lui Florin Puşcaşu pentru infracţiunea de prezentare de documente false, inexacte sau incomplete, iar toate acestea au dus la obţinerea pe nedrept de fonduri europene.
Florin Puşcaşu nu a putut fi contactat pentru a-şi exprima punctul de vedere referitor la acuzaţiile care i se aduc şi pentru care este urmărit penal.
Patronul de la Alumet, trimis în judecată pentru acelaşi „păcat”
Florin Puşcaşu pare să fi copiat modelul folosit de Cezar Zaharia, patronul firmei Alumet. Acesta s-a folosit de documente false pentru a obţine bani din fonduri europene, numai că manevra sa a fost descoperită. Dosarul care-l priveşte pe Cezar Zaharia a fost deja finalizat de procurorii DNA Suceava, şi acum se află în instanţă. Prejudiciul produs de patronul de la Alumet se ridică tot la aproximativ 40.000 de euro.