Pentru a se încadra în normele impuse de Uniunea Europeană, până în 2035, în România vor trebui să mai fie împădurite încă două milioane de hectare de teren, în plus faţă de împăduririle anuale de regenerare a pădurilor.
Practic, acest program naţional de împădurire vizează în special terenurile degradate, cele care reprezintă un pericol pentru comunităţile umane, prin faptul că favorizează inundaţiile şi alunecările de teren.
Pentru a îndeplini normele europene, anual, în România ar trebui să fie împădurite câte 74.000 de hectare de teren, dar cel puţin în ultimii doi ani, acţiunea a dat rezultate foarte slabe.
Terenurile degradate ar trebui trecute în fondul forestier
„Din păcate, anul trecut au fost împădurite doar 400 de hectare de teren, iar acum doi ani, 4000 de hectare. Principala problemă constă în faptul că aceste terenuri nu sunt în administrarea noastră, ci a primăriilor sau chiar a unor persoane, cărora le-au fost retrocedate. Acum trebuie să ducem o muncă de convingere pentru ca acestea să fie trecute în fondul forestier, încât să putem efectua acolo toate lucrările necesare împăduririi lor şi stabilizării terenurilor”, spune şeful Direcţiei Silvice Suceava, Valerian Solovăstru.
În judeţul Suceava nu există încă o evidenţă a terenurilor degradate, prima de acest gen urmând să fie chiar cea întocmită cu această ocazie de Direcţia Silvică.
„La noi nu există atât de multe terenuri degradate ca în alte judeţe, dar sunt totuşi suprafeţe considerabile, pe care le vom afla doar dacă oamenii vor conştientiza necesitatea împăduririi lor. Primăriile trebuie să înţeleagă că acele terenuri reprezintă un pericol pentru toţi, favorizând calamităţile, în vreme ce pădurile ce vor creşte pe ele vor ajuta întreaga comunitate”, a precizat şeful silvicultorilor suceveni.
Zeci de milioane de arbori, necesari pentru refacerea terenurilor degradate
O altă problemă ridicată de necesitatea împăduririi terenurilor degradate o reprezintă lipsa arboretului necesar pentru astfel de lucrări.
Şeful Direcţiei Silvice Suceava spune că pentru realizarea acestor lucrări vor fi necesare zeci de milioane de puieţi de arbori, ce vor trebui să fie crescuţi în pepinierele proprii, care până acum erau folosite doar pentru necesităţile proprii ale Regiei silvice.
“Nu e de ajuns să creştem numărul de puieţi, trebuie să şi diversificăm speciile, pentru că la stabilizarea terenurilor degradate trebuie folosite alte scheme de împădurire decât cele de la regenerările de pe terenurile proprii. De asemenea, trebuie alese specii mai rezistente în condiţii vitrege, cum sunt pe terenurile degradate”, a precizat Valerian Solovăstru.
Printre localităţile cunoscute pentru problemele legate de terenuri degradate se numără Bălăceana, Stupca şi Ciprian Porumbescu.
(22 ian 2009, 11:46:22