Aşa cum ne-a declarat Petrică Chiforescu, managerul RECL, proiectul derulat în comuna suceveană are trei componente majore: extinderea accesului la tehnologiile ITC şi îmbunătăţirea cunoştinţelor de utilizare a calculatorului, dezvoltarea şi promovarea serviciilor de e-guvernare şi promovarea comerţului electronic şi acordarea de asistenţă financiară şi tehnică pentru adoptarea soluţiilor inovative în IMM-uri.
Componenta educaţională a proiectului are scopul de a dezvolta în rândul elevilor şi cadrelor didactice competenţe de a utiliza tehnica modernă de calcul.
Pentru a da un plus de dinamism acestei componente a fost demarat proiectul “Partenerist şcolar” care are două dimensiuni: parteneriat şcolar intern, realizat între şcolile din România şi parteneriat şcolar internaţional, în care parteneriatele sunt dezvoltate între şcoli locale şi şcoli din Uniunea Europeană. Şcoala Poiana Stampei a realizat parteneriate cu Şcoala cu clasele I-VIII Brusturi, jud. Neamţ şi cu Şcoala cu clasele I-VIII Panaci, Suceava.
“e – Vacanţa”, o reuşită în 2008
A doua activitate din cadrul componentei educaţionale, a fost “e-Vacanta 2008”, ajunsă la cea de-a treia ediţie, în care unităţile şcolare au fost încurajate să păstreze şi pe timpul vacanţei de vară la dispoziţia copiilor şi cadrelor didactice dotările primite, dar şi de a-i apropia, într-un cadru mai puţin formal, de o abordare modernă a educaţiei. In cadrul programului “E-Vacanta 2008” activităţile cele mai apreciate de elevi au fost “Internet de vacanţă”, “Comunicare prin Internet” şi “Micul scriitor”. Aceasta activitate a avut un real succes, finalizându-se cu peste 200 lucrări şi portofolii pe diverse teme, elevii din Poiana Stampei coordonaţi de prof. Ion Barbuceanu (Ianca) şi prof. Dorina Paicu (Poiana Stampei), cu sprijinul managerului RECL Petrică Chiforescu şi administratorului reţelei de calculatoare din şcoala Poiana Stampei, Todaşcă Aurica realizând activităţi comune prin intermediul internetului cu Şcoala “Nicolae Oncescu” şi cu Muzeul Ianca, jud. Brăila.
De la internet pe scenă
După desfăşurarea la sfârşitul anului trecut a Conferinţei naţionale cu tema “Mediul virtual şi parteneriatul şcolar” la care a fost invitaţi reprezentanţii – responsabili de proiect, din cele 255 de şcoli organizatori fiind Unitatea de Management a Proiectului “Economia bazată pe cunoaştere”, în parteneriat cu “Educaţia 2000 + Consulting”, colaborarea între şcolile participante în proiect va continua şi în acest an. Pe lângă faptul că elevii şi profesorii au învăţat cum să facă schimb de informaţii şi să creeze mecanisme durabile pentru multiplicarea rezultatelor în cadrul altor şcoli din mediul rural şi mic urban, s-au creat relaţii de prietenie atât între elevi cât şi între profesori, dovadă fiind şi prezenţa Ansamblului folcloric “Poieniţa” la zilele oraşului Ianca.