Inspectorul şcolar general Petru Carcalete a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă că „la nivelul judeţului Suceava s-au acumulat datorii foarte mari către constructorii care efectuează lucrări în unităţile de învăţământ, deoarece Guvernul nu a mai alocat bani pentru investiţii”.
Datoriile se ridică în prezent la peste 36 de milioane de lei, iar problema a apărut în momentul în care constructorii, potrivit contractelor pe care le aveau, au efectuat lucrări, iar statul nu le-a mai decontat. Inspectorul şcolar general Petru Carcalete a mai precizat că „Guvernul nu a alocat decât jumătate din banii prevăzuţi prin hotărârile guvernamentale de anul trecut pentru lucrările din şcolile sucevene”. Potrivit şefului IŞJ, la Suceava au ajuns doar 55% din fondurile prevăzute prin hotărârile de Guvern.
Situaţia a fost transmisă Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării
Potrivit datelor furnizate de IŞJ, până în prezent s-au acumulat datorii de 13,64 milioane de lei pentru lucrări executate şi nedecontate în cazul a 46 de unităţi şcolare la care se derulează programe guvernamentale prin Inspectoratul Şcolar Suceava şi datorii de 22,8 milioane de lei pentru 69 de unităţi de învăţământ la care se derulează programe guvernamentale prin autorităţile locale.
Potrivit datelor de la IŞJ, în judeţ se execută lucrări de construcţie sau reabilitare a unui număr de 178 de şcoli, iar în cazul a 115 unităţi de învăţământ, constructorii nu şi-au primit banii pentru lucrările efectuate.
Inspectorul general Petru Carcalete a spus că „situaţia a fost transmisă la Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării şi ni s-a comunicat să trimitem o situaţie cu datoriile înregistrate pentru lucrările din şcoli doar în limita hotărârilor pe care le-a emis Guvernul anul trecut”. Unii constructori au efectuat lucrări care depăşesc valoarea banilor alocaţi prin hotărârile de Guvern de anul trecut, însă aceste lucrări erau prevăzute în contract. „Constructorii şi-au făcut lucrările potrivit contractelor încheiate şi nu în funcţie de tranşele de bani de la Guvern”, a declarat inspectorul general Carcalete, care a mai adăugat că „acum, atât IŞJ, în unele situaţii, cât şi primăriile, în alte cazuri, riscă să fie date în judecată de către constructori”.
(21 ian 2009, 12:52:53
Restul, adica ce sa efectuat "pe datorie" reprezinta adaosul comercial sau suplimentarile de contracte pe care le-au facut unii si altii din proprie initiativa.
In spirit de solidaritate cu societatea aflata in plina criza, ar trebui ca cei care au "umflat" preturile la lucrari sa le considere sponsorizari pentru scoli.
Si asa tot ar avea profituri de minim 20% la ce s-a efectuat....
Dar daca admitem faptul ca din suma de 36 de milioane cam 80% reprezinta comisioane care au fost varsate in avans si care acum trebuie recuperate....nu mai avem ce face....trebuie sa suportam ca oricum nu avem cui ne plange...
Si ne mai miram de ce 70% din romani doresc din nou dictatura....
Poate ne-am inselat in privinta lui vadim tudor.....