Mai mult de jumătate dintre primăriile din judeţul Suceava vor folosi peste 50% din bugetul pe anul 2009 pentru acoperirea dobânzilor aferente creditului de 86,3 milioane de euro pe care Consiliul Judeţean l-a contractat, în anul 2002, la Deutsche Bank pentru realizarea proiectului „Suceava - Utilităţi şi mediu”.
Acesta prevede introducerea gazului metan în 62 de localităţi sucevene, reabilitarea termoficării şi construirea de centrale termice de cogenerare în principalele localităţi urbane.
Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a precizat că primăriile în care se realizează aceste investiţii au început să plătească deja dobânzile aferente acestui credit, iar în unele cazuri sumele ajung la 2 – 3 milioane de lei (20 – 30 miliarde de lei vechi).
„Din păcate la proiectul <utilităţi şi mediu> de abia acum au început să vină dobânzile care trebuie suportate de primării, acestea fiind într-o situaţie foarte grea. Primăriile au început deja să le plătească, iar sumele care trebuie alocate în acest scop depăşesc jumătate din bugetul pe anul 2009. Este un proiect păgubos care a fost făcut pentru judeţul Suceava”, a declarat Flutur.
„Problema este foarte complicată în judeţul Suceava din cauza acestui proiect”
El a dat ca exemplu primăriile din Câmpulung Moldovenesc şi Vatra Dornei, care vor suporta sume cuprinse între două şi trei milioane de lei pentru plata dobânzilor. „Plata acestor sume a îngenuncheat primăriile. Problema este foarte complicată în judeţul Suceava din cauza acestui proiect. Încercăm să găsim soluţii, dar scadenţa abia acum vine şi e dureroasă pentru fiecare primărie”, a mai spus şeful administraţiei judeţene.
Flutur a adăugat că instituţia pe care o conduce a solicitat Deutsche Bank prelungirea termenului de graţie pentru rambursarea creditului. Potrivit contractului încheiat de Consiliul Judeţean Suceava cu această bancă, rambursarea creditului ar trebui să înceapă în anul 2009, la cinci ani după aprobarea împrumutului.
„Am solicitat prelungirea termenului de graţie pentru rambursarea creditului, însă nu am primit nici un răspuns, pentru că s-a schimbat şi optica de acordare a creditelor”, a precizat Gheorghe Flutur.