Ploaia, începută în jurul orei 08.20, nu a fost abundentă şi nici nu a durat decât maxim 20 de minute, dar efectele ei s-au resimţit timp de câteva ore, pentru că, în doar câteva minute, trotuarele s-au transformat într-un patinoar extrem de înşelător.
Aparent, trotuarele erau curăţate şi sigure la mersul pe jos, dar în practică, la fiecare pas riscai să te dezechilibrezi şi să simţi duritatea asfaltului sau a pavelelor de pe trotuare.
Dacă unii au scăpat doar cu sperietura şi cel mult o vânătaie pe corp, alţii au ajuns la spital chiar şi cu fracturi grave.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului Suceava, dr. Tiberiu Brădăţan, gheaţa de pe trotuare a făcut numeroase victime în ultimele zile. De vineri şi până ieri la prânz, la Unitatea de Primire a Urgenţelor s-au prezentat 43 de pacienţi cu contuzii de umăr, entorse de gleznă sau chiar fracturi. Nouă dintre ei au fost internaţi în secţia de Ortopedie şi Traumatologie, care funcţionează deja la capacitate maximă.
90 de kilometri de trotuar doar la străzile principale
Confruntată cu acest fenomen periculos, al ploii urmate rapid de îngheţ, în condiţiile în care temperaturile exterioare nu păreau a fi mai scăzute de + 1 grad Celsius, municipalitatea a mobilizat toate forţele de la firma de salubrizare a Sucevei, pentru a împrăştia sare şi nisip pe trotuare.
“Oricât am vrea să intervenim de rapid, tot nu poţi acoperi toate străzile în mai puţin de câteva ore. În Suceava sunt 90 de kilometri numai de trotuare la drumurile principale. Am scos toţi oamenii de la Rosal la treabă, dar nu ai cum să rezolvi problema în tot oraşul în doar câteva minute. Am încercat să punem soluţie specială contra gheţii, dar nu are efect decât scurt timp.
În astfel de cazuri, când fenomenul e prea rapid să putem noi interveni, cetăţenii pot să arunce şi ei cu nisip şi sare, din pubelele puse de noi pe marginea drumului, pentru a veni astfel în ajutorul celorlalţi”, a spus viceprimarul Sucevei, Lucian Harşovschi.
Acesta a precizat că în zilele următoare echipele de salubrizare vor fi puse să adune resturile de zăpadă rămase pe străzi şi trotuare, în zonele cele mai circulate, pentru ca topirea acestora să nu ducă din nou la formarea gheţii.
(20 ian 2009, 11:12:40