Directorul DSP Suceava a apreciat că o astfel de acţiune era utilă în lupta contra teribilei maladii şi a adăugat că, deocamdată, nu a dispus nici o măsură pe plan local, aşteptând în acest sens instrucţiuni scrise de la Bucureşti.
„Informarea părinţilor era absolut necesară. Ar fi fost nevoie de o campanie publicitară la televiziuni, prin care să se demonstreze necesitatea vaccinării. Mediatizarea acţiunii trebuia să fie corectă, să nu lase loc la interpretări şi discuţii. După ce se întâmplă un asemenea lucru e foarte greu să mai schimbi decizia oamenilor”, explică Lăzăreanu.
El a adăugat că, până la această oră, nu se ştie ce se va întâmpla cu cele 25 de copile din judeţ care au primit prima doză de vaccin, în cazul în care ministrul Ion Bazac va îngheţa acţiunea de imunizare, aşa cum a anunţat.
„Vaccinările se fac după un calendar stabilit de Ministerul Sănătăţii. Aşteptăm să vedem ce va decide oficial”, a punctat medicul.
2.615 eleve de clasa a IV-a, vaccinate la nivel naţional
În judeţul Suceava, 4.439 de copile au făcut obiectul campaniei de imunizare împotriva cancerului de col uterin, care a demarat în decembrie, cu prima etapă, şi ar fi urmat să continue în ianuarie şi mai.
La finele săptămânii, Ion Bazac a făcut publice rezultatele raportului de audit cu privire la această acţiune care a costat nu mai puţin 23 de milioane de euro şi care s-a dovedit ineficientă după ce serul a fost administrat la doar 2.615 de eleve de clasa a IV-a, reprezentând un procent de 2,57% din fetiţele eligibile.
Ministrul Sănătăţii a arătat că şi-a propus o campanie naţională de informare despre vaccinarea împotriva cancerului de col uterin, având în vedere că principalul motiv pentru care programul a eşuat a fost lipsa de informare a părinţilor, şi a adăugat că în paralel va lansa şi un program pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin.