„În urma acestor percheziţii nu s-au întocmit procese verbale care să precizeze numele persoanei percheziţionate, baza legală în care se efectuează percheziţia, persoana care o efectuează şi de către cine este delegată, precum şi obiectele găsite în urma acestei percheziţii, respectiv materiale sanitare şi medicamente. Noţiunea de furt dintr-o instituţie presupune scoaterea unor obiecte din patrimoniul instituţiei, în afara incintei acesteia. Păstrarea medicamentelor în vestiar nu înseamnă furt din avutul acelei instituţii, mai ales că nu se specifică nicăieri în regulamentul de ordine interioară şi nici nu există vreo dispoziţie de acest fel dată de direcţiunea spitalului”, cred salariaţii.
Depozitele din vestiare, „o practică în sistem”
Cornel Sava, liderul sindicatului Sanitas din Spitalul Câmpulung Moldovenesc, este de acord cu poziţia cadrelor medii în ceea ce priveşte acuzaţia de furt.
„Depozitarea de medicamente şi materiale sanitare în dulapurile din vestiare este o practică în sistem. Angajaţii obişnuiesc să le ţină acolo pentru zile negre. Este vorba practic de o rezervă, pe care să o poată folosi pentru bolnavii internaţi în caz de nevoie. Nu folosesc medicamentele şi materialele sanitare în interes propriu, dovadă că unele dintre ele erau expirate la momentul controlului. Sunt situaţii când anumite produse farmaceutice se termină noaptea, când asistentul şef care le gestionează nu este în spital. Este mai uşor atunci să le ai la îndemână, decât să-l chemi de-acasă pentru a reface stocul”, a spus Sava, cu precizarea că atitudinea echipei de control a fost mai mult una de avertizare: „S-a apreciat că această practică trebuie să dispară şi astfel a fost demarat controlul. Din acest motiv nici nu s-au luat măsuri împotriva celor care deţineau în dulapurile din vestiare medicamente şi materiale sanitare”.
Ieri, directorul Spitalului, dr. Eugen Ciosnar, nu a dorit să comenteze intenţia subalternilor săi de a deschide acţiune instanţă pe marginea controalelor de săptămâna trecută.