Irimie a declarat, într-o conferinţă de presă, că programul nu este anulat, ci este stopat la această dată „pentru că trebuie să vedem, în condiţiile actuale de criză, dacă este util să facem spitale noi sau ar fi mult mai util cu banii disponibili să reabilităm structuri existente şi să le aducem la standardele necesare”.
„Îl stopăm pentru că sunt foarte mulţi bani care în foarte multe cazuri nu se justifică. Nu numai la Suceava, problema unui spital nou creat lângă un altul nu este numai a clădirii, a costului clădirilor, ci este problema personalului pe care îl foloseşti în acea unitate medicală. În acest moment, noi ne confruntăm în România cu o criză foarte mare de personal medical cu studii superioare sau studii medii. Şi atunci facem o clădire ca să o mobilăm eventual şi să ne lăudăm că am făcut un muzeu? Asta e o problemă care trebuie foarte bine analizată. Trebuie să ştim de unde luăm, pe cine luăm şi unde punem. E uşor să faci o clădire. S-au făcut studii de fezabilitate, s-au plătit, asta este”, a spus Cristian Irimie.
Irimie: „Totul este o harababură pe care trebuie să o descâlcim”
Pentru că a fost unul dintre criticii construirii unui nou spital la Suceava încă de la început, Irimie a ţinut să precizeze că nu a contribuit la decizia de stopare a programului şi că hotărârea a fost luată înainte de a fi numit secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.
Doctorul Irimie a criticat şi alte măsuri luate în timpul mandatului fostului ministru Eugen Nicolăescu, inclusiv în ceea ce priveşte legislaţia sanitară, precizând că deşi fostul ministru a elaborat câte 5,5 ordine de ministru pe zi, nu avem „o legislaţie clară, limpede creată în favoarea personalului medical sau pacienţilor”.
„Totul este o harababură pe care trebuie să o descâlcim. Trebuie reanalizate foarte multe din prevederile ordinelor date de Nicolăescu. Un exemplu este în ceea ce priveşte atribuţiile şefilor de secţie, transformaţi în administratori de secţie, cu program de 8 ore, ca orice funcţionar. Este o aberaţie. Partea financiară nu o face medicul, ci specialiştii în finanţe. Este o cretinătate de ordin”, a arătat secretarul de stat Irimie.
Acesta a mai amintit de un program finanţat de Banca Mondială, de reabilitare a dispensarelor rurale, pentru care nu s-a cheltuit nici un cent din suma care este în bancă cu această destinaţie, deşi banii sunt disponibili de cel puţin doi ani şi se plăteşte pentru ei cotă de neutilizare.
De asemenea, Irimie a criticat întârzierea programului de reabilitare a maternităţilor, din cauza căruia a avut de suferit şi maternitatea din Suceava. „Există finanţare, există proiecte şi trebuie să trecem la partea de realizare, anul acesta şi anul viitor, dar s-au pierdut termene”, a mai spus doctorul Irimie.