După Irimie, dacă un spital privat este finanţat şi din bani de la bugetul asigurărilor de sănătate, respectiv are contract cu Casa Asigurărilor de Sănătate, medicii din spitalele de stat nu vor putea profesa aici.
„Competiţia nu se face pe bani publici. Eu susţin ca medicii din spitalele de stat să poată lucra şi la spitalele private doar dacă acestea din urmă nu sunt în contract cu Casa Asigurărilor de Sănătate. Dacă sistemul de finanţare a spitalului este privat – din asigurări private, din plata directă a serviciilor medicale, chiar încurajez acest lucru pentru că un investitor care bagă banii în sistemul medical trebuie să câştige, el nu face asistenţă socială. Măsura, dacă va fi adoptată, nu va include şi cabinetele private deoarece acestea au altă sursă de finanţare, pentru ambulatoriu. Dar banii judeţului Suceava pentru medicina spitalicească se împart la numărul de spitale care au contract cu CAS şi atunci contează unde lucrează medicul”, a afirmat Cristian Irimie.
Ministerul Sănătăţii va susţine investitorii privaţi în sistemul sanitar
Cristian Irimie a mai arătat că, în calitate de secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, se va ocupa în mod direct de descentralizarea şi responsabilizarea decizională în sistemul sanitar.
Printre proiectele pe care le are, în cadrul ministerului, se numără înfiinţarea unui sistem alternativ eficient de asigurări private de sănătate, stimularea investiţiilor private, dezvoltarea asistenţei medicale la sate, cu stimulente financiare pentru personalul medical în mediul rural şi în zonele neacoperite, precum şi reluarea externalizării unor servicii din spitale care nu ţin de actul medical propriu zis.
„Degeaba aduci aparatură medicală de sute de mii de euro, dacă aparatele nu sunt scoase din lăzi. Tot ceea ce este alături de actul medical strict trebuie dat către cel care ştie să administreze, care investeşte şi sigur că trebuie să existe un câştig de ambele părţi”, a mai spus medicul sucevean.
(19 ian 2009, 14:25:29