Secretarul de stat Cristian Irimie a anunţat acest lucru sâmbătă, la Suceava, în cadrul unei conferinţe de presă.
„Domnul ministru a solicitat un audit al Băncii Mondiale, care să fie independent, să nu fie în legătură cu politica pentru a nu se interpreta”, a spus Irimie.
Medicul sucevean a arătat că suspiciunile au pornit de la faptul că la unele laboratoare numărul de analize decontate este mult mai mare decât cantitatea de produse necesare efectuării acestor teste, aflată în inventar. De exemplu, un laborator primeşte de la minister bani pentru 100.000 de analize, dar substanţele de care dispune (kit-uri) îi ajung doar pentru 50.000 de analize.
Programul de analize gratuite se termină la sfârşitul acestei luni
Din prisma unor astfel de manevre, pentru unele laboratoare medicale Programul de evaluare a stării de sănătate a populaţiei a fost o mană cerească, proprietarii lor acumulând câştiguri de milioane de lei, cu costuri minime.
„Există suspiciuni de mari nereguli financiare în acest program, de bani risipiţi de multe ori pentru lucruri care nu s-au făcut. La Suceava, din informaţiile pe care le am eu, activitatea s-a desfăşurat în mod corect, dar Suceava nu e toată ţara, şi toată ţara nu e Suceava. Vorbim despre faptul că s-au plătit analize şi nu că nici măcar nu s-a luat sânge bolnavului, dar laboratoarele respective nu au cumpărat kit-uri. Deci numărul de analize decontate era mult mai mare decât kit-urile de analize existente în inventarul unităţii respective. După ce se termină auditul, vom trage concluziile”, a precizat Cristian Irimie.
El a spus în mod clar că programul de analize gratuite nu va continua după data de 31 ianuarie 2009. Conform unui comunicat al Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate, perioada de decontare a serviciilor în cadrul Programul naţional de evaluare a stării de sănătate se prelungeşte până la data de 31 martie 2009.