Elena Udrea a afişat, ca de obicei, o ţinută foarte elegantă, însă sobră. Pentru deplasarea în teren ministrul Turismului a schimbat deux-piece-ul negru cu dungi pe care l-a purtat la seminar cu o ţinută „all black” compusă din geacă cu blăniţă, pantalon pană şi cizme de lac. La acestea, Udrea a asortat un şirag de mărgele, evident portocalii.
Udrea, însoţită de preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, de parlamentari suceveni, primari din judeţ, dar şi din ţară, precum primarul de Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, a făcut primul popas la Mănăstirea Voroneţ.
Aici maica Elena a pus-o în temă cu istoria ctitoriei lui Ştefan cel Mare, insistând pe importanţa restaurării picturilor vechi de sute de ani. În faţa picturii care reproduce scena „Judecăţii de Apoi”, situată în exterior, pe faţada de Vest a monumentului istoric, maica Elena a ţinut să-i spună ministrului Turismului o povestioară a cărei pildă era aceea că persoanele care au funcţii importante în stat au şi responsabilităţi foarte mari, fiind responsabile chiar şi de lucrurile pe care nu le-au făcut.
Batal la proţap şi ciorbă de ciuperci în pâine
Următorul popas al Elenei Udrea şi al suitei sale a fosta la cabana de vânătoare Voroneţ, situată la circa patru kilometri de mănăstire. Acolo s-a ajuns cu săniile trase de cai. Nu mai puţin de 40 de sănii au fost puse la dispoziţie de organizatori pentru a transporta oaspeţii la picnicul în aer liber din munţi, sănii la care au fost înşeuaţi nişte cai superbi din rasa semigreu de Bucovina.
Udrea a urcat împreună cu Flutur într-o sanie trasă de doi cai negri pe nume Mircea şi Ulian. Ministrul Turismului avea să declare mai apoi că a fost pentru prima dată în viaţă când s-a plimbat cu sania trasă de cai. Sania a fost adusă de la Capu Codrului, proprietarul Teofil Nastasoi nefiind la prima ispravă de acest gen. El a declarat că a mai transportat şi alte personalităţi importante ale vieţii politice, nominalizându-l aici pe Theodor Stolojan, pe care l-a plimbat cu caleaşca.
Elena Udrea a fost primită cu buciumaşi la cabana de vânătoare de la Voroneţ. Ea a gustat din bucatele tradiţionale pregătite de organizatori şi s-a întreţinut cu toată lumea la o cană cu vin fiert. Nu au lipsit batalul la proţap, grătarele şi ciorba de ciuperci în pâine. Este vorba de o pâine rotundă găurită, interiorul fiind umplut cu ciorbă.
Totul s-a desfăşurat pe fondul muzical asigurat de fanfara adusă special. Organizatorii au pregătit şi trei focuri de tabără care i-au încălzit pe oaspeţii Sucevei. Elena Udrea a rămas foarte impresionată de ceea ce a văzut şi a gustat, promiţând în final că va face în aşa fel încât Bucovina să fie cunoscută la adevărata ei valoare.
„Dacă cei care vor veni în Bucovina vor avea parte de ceea ce am avut parte eu, sunt sigură că îşi vor alege ca destinaţie permanentă pentru a-şi petrece vacanţele acest ţinut de vis”, a spus Udrea.
(16 ian 2009, 13:11:47