În privinţa numărului de infracţiuni ce atentează la viaţa, integritatea şi bunurile persoanei, sesizate în 2008, număr care s-a diminuat cu 4% faţă de situaţia operativă înregistrată în 2007, judeţul nostru se află pe locul 40 în ierarhia judeţelor din ţară.
Cu un volum al criminalităţii de 831 de astfel de infracţiuni sesizate, raportat la suta de mii de locuitori, se poate spune că, la Suceava, se înregistrează de două ori mai puţine fapte penale de natură judiciară decât în majoritatea celorlalte judeţe, media naţională fiind de 1525 de infracţiuni.
Conform unui comunicat al Biroului de Presă al IPJ Suceava, în cursul anului trecut, s-au diminuat cu 6% şi infracţiunile judiciare constatate, lucru care ne situează pe locul 39 la nivel naţional.
Tendinţele descrescătoare ale criminalităţii pe raza judeţului Suceava reies şi din statisticile pe linia infracţiunilor grave comise cu violenţă în cursul anului trecut, fapte ce au scăzut cu 19,1% faţă de acum doi ani.
La infracţiunile de omor, de exemplu, judeţul Suceava se află pe locul 37 în ţară, cu 10 astfel de fapte petrecute în 2008, cu trei mai puţin faţă de 2007.
„Cu toate că suntem al doilea judeţ ca mărime din ţară, la criminalitatea sesizată şi cea constatată ne aflăm la polul opus, în partea inferioară a clasamentului, acesta fiind un rezultat favorabil al managementului activităţilor desfăşurate, pentru limitarea şi reducerea criminalităţii şi creşterea eficienţei”, a declarat, ieri, purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava, inspectorul Gabriel Panţiru.
Pe ultimul loc, la furturi
În privinţa furturilor comise anul trecut, bilanţul ne situează pe ultimul loc în ţară, în judeţul Suceava petrecându-se cele mai puţine astfel de infracţiuni.
Statisticile vorbesc de la sine: 1.700 de furturi în 2008, cu aproape 250 mai puţine faţă de 2007.
Au scăzut cu 30% furturile din locuinţe, cu 28% furturile din societăţi comerciale.
Singurele creşteri înregistrate s-au produs la furturile de auto, cu nouă în plus faţă de 2007, şi la infracţiunile de tâlhărie, cu cinci fapte mai multe faţă de acum doi ani.
„Cele mai multe tâlhării au fost săvârşite pe stradă - 35, în locuinţe - 9, în scara blocurilor - 6, în 12 cazuri fiind vorba despre smulgerea de obiecte (telefon mobil, poşete, alte bunuri)”, se arată într-un comunicat al IPJ Suceava.
Încă un aspect pozitiv ar fi acela că judeţul Suceava se află între primele cinci judeţe din ţară, prin procentul de 71,3% în soluţionarea dosarelor cu autori necunoscuţi înregistrate în 2008.
Şi la capitolul infracţiuni economico-financiare, IPJ Suceava ocupă locul 32, după volumul criminalităţii.