Evenimentul a fost organizat de Consiliul Judeţean Suceava, Fundaţia Amfiteatru, revista Vacanţe & Călătorii, cu sprijinul Ministerului Turismului.
Discuţiile din cadrul acestui eveniment au fost purtate pe marginea soluţiilor necesare pentru păstrarea şi promovarea patrimoniului, atât la nivel naţional, cât şi la nivelul judeţul Suceava.
Seminarul a fost deschis de preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, care a anunţat că oferă „azil turistic” tuturor celor care au participat la acest eveniment, lansând, în acelaşi timp, o invitaţie în Bucovina pentru toţi cei care doresc să cunoască o zonă în care turismul cultural, ecologic, rural este la el acasă.
Paleologu a invitat autorităţile locale să păstreze patrimoniul de care dispun
Ministrul Culturii, Theodor Paleologu, a evidenţiat, în discursul său, importanţa păstrării patrimoniului cultural şi istoric existent în judeţul Suceava. El a precizat că după prima vizită pe care a efectuat-o în judeţul Suceava, în calitate de ministru, a remarcat faptul că Bucovina „nu are nimic urât”, ceea ce reprezintă un avantaj din punct de vedere turistic, însă în acelaşi timp, a observat starea jalnică în care se află unele obiective turistice, de patrimoniu.
Paleologu a făcut referire, în primul rând, la Curtea Domnească din municipiul Suceava, precizând că a fost trist în momentul în care a văzut că aceasta a ajuns o groapă de gunoi în aer liber.
„A ajuns aşa din vina tuturor. Adică a statului în general, pentru că nu este o proprietate clară a acelui loc. Dar vreau să vă spun că sunt convins că împreună cu preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, vom reuşi să facem din acest loc un simbol pentru judeţul Suceava”, a spus ministrul Paleologu.
Ministerul Turismului va intensifica promovarea Bucovinei
Ministrul Turismului, Elena Udrea, a precizat, la rândul său, că ministerul pe care îl conduce va intensifica acţiunile de promovare la nivel internaţional a zonei Bucovina. Udrea a arătat că Bucovina reprezintă o prioritate pentru turismul românesc, iar dezvoltarea acestei zone este legată de dezvoltarea activităţi de turism.
„Alegerea Bucovinei ca primă ieşire în calitate de ministru al turismului nu a fost întâmplătoare. L-am rugat pe domnul Flutur, dar nu a fost nevoie de un singur cuvânt. pentru că disponibilitatea a fost totală, ca acest prim eveniment să se întâmple aici, în Bucovina. Asta din respect pentru potenţialul turistic imens pe care Bucovina îl are. Bucovina corespunde priorităţilor fixate la Ministerul Turismului începând din acest mandat. Şi noi sperăm ca aceste priorităţi să fie cât mai devreme atinse”, a declarat Elena Udrea.
Ea a precizat că turismul reprezintă prioritatea actualului Guvern al României, iar ministerul pe care îl conduce va intensifica acţiunile de promovare a zonelor de importanţă turistică, în special a Bucovinei.
„Îi vom sprijini pe cei de aici în promovarea ţinutului Bucovinei şi vom populariza această zonă la toate târgurile internaţionale. Mai mult, vrem ca împreună cu administraţia judeţeană, cu preşedintele Gheorghe Flutur, şi ceilalţi parteneri din Suceava, să facem cunoscute proiectele promovate de aici din Suceava, iar primul dintre acestea va fi 'Paştele în Bucovina'.”, a spus ministrul turismului.
Nu în ultimul rând, în cadrul seminarului internaţional de turism, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a prezentat strategia de turism a judeţului Suceava, arătând că această zonă poate deveni o alternativă la Valea Prahovei, în primul rând prin diversitatea formelor de turism pe care le oferă.
Flutur a arătat că toţi cei care vor să viziteze Bucovina pot alege între turismul cultural, ecumenic, montan, balnear sau rural.
„Fără doar şi poate, turismul poate deveni principala activitate în judeţul Suceava. Consiliul Judeţean are o strategie proprie de dezvoltare a turismului şi suntem convinşi că şi Ministerul Turismului va fi alături de noi în dezvoltarea acestui domeniu de activitate”, a spus Flutur.
(16 ian 2009, 17:07:47