Numai în cursul anului trecut, instanţele sucevene au admis 76 de cereri de atragere a răspunderii materiale personale, iar suma care trebuie recuperată se ridică la peste 16 milioane de lei (160 de miliarde de lei vechi).
Campion detaşat în privinţa sumelor pe care trebuie să le achite din bani proprii este fostul administrator al SC Euro Drink SRL Dorneşti. Dan Alexandru Lupan a fost pus să plătească 8,33 milioane de lei, adică nu mai puţin de 83,3 miliarde de lei vechi. O sumă enormă, pe care nici în câteva vieţi nu ar reuşi să o achite.
Topul datornicilor este continuat cu fostul administrator al SC Rom-Vital SRL Dornişoara, Mircea Franciuc, căreia instanţele i-au stabilit 1,86 milioane de lei (18,6 miliarde de lei vechi) de plată către bugetul de stat.
Sume importante au de plătit din averile personale şi alte persoane.
De exemplu, Mihai Câtea, fost administrator al SC Petrotei SRL Broşteni, are de achitat suma de 837.000 de lei (8,37 miliarde de lei vechi), iar Cătălin Franciuc, fost administrator al SC Nord Company SRL Tişăuţi, este bun de plată cu 570.000 de lei (5,7 miliarde de lei vechi).
Cu o sumă ceva mai mică, 378.000 de lei (3,78 miliarde de lei vechi), figurează şi Constantin Popescu, fostul administrator al SC Art Construct SRL Suceava.
Administratorii SC Euromiva SRL Suceava, ultimii sosiţi pe această listă neagră
Ultima sentinţă pronunţată de judecătorii suceveni privind atragerea răspunderii materiale personale îi vizează pe foştii administratori ai SC Euromiva SRL Suceava. Ca urmare a datoriilor acumulate către bugetul de stat, organele statului au cerut în instanţă ca sumele respective să fie plătite de foştii administratori ai societăţii.
Tribunalul Suceava a luat act de această cerere, şi a admis ca averile lui Mircea Podoleanu, Vasile Ghiuţă şi Valentin Brătescu să poată fi vândute pentru plata datoriilor. Este vorba de 410.000 de lei (4,1 miliarde de lei vechi), din care 341.000 de lei reprezentintă o creanţă a AVAS, iar diferenţa de aproape 69.000 de lei creanţa către Direcţia Generală a Finanţelor Publice Suceava.
Cine poate ajunge în această situaţie?
Modul în care o persoană poate ajunge în situaţia ingrată să plătească pentru datoriile acumulate de firma pe care a condus-o este stipulat în Legea 85/2006, privind procedura de insolvenţă.
Articolul 138 din această lege stipulează expres acest aspect.
„La cererea administratorului judiciar sau a lichidatorului, judecătorul-sindic poate dispune ca o parte a pasivului debitorului, persoană juridică, ajuns în stare de insolvenţă, să fie suportată de membrii organelor de supraveghere din cadrul societăţii sau de conducere, precum şi de orice altă persoană care a cauzat starea de insolvenţă a debitorului”, se arată în cuprinsul acestui articol, alături de faptele care îi pot fi imputate persoanei în cauză.
Referitor la cele 76 de cazuri înregistrate anul trecut, directorul executiv al DGFP Suceava, Petrică Ropotă, a precizat că totul s-a făcut conform legii.
„Acolo unde se constată că sunt întrunite toate aspectele prevăzute de lege noi înaintăm acţiune în instanţă, iar judecătorii sunt cei care se pronunţă în final asupra oportunităţii de atragere a răspunderii materiale personale. Rolul nostru este de a colecta la bugetul de stat sumele restante, folosind toate pârghiile legale”, a declarat Petrică Ropotă.
În cazul acestor răspunderi materiale legea stipulează clar şi ce anume nu îi poate fi luat unei persoane, respectiv locuinţa şi bunurile absolut necesare pentru un trai normal.