Potrivit unui raport al DGFP Suceava, la sfârşitul anului 2008, valoarea totală a datoriilor pe care firmele sucevene le au la buget este de 89,4 milioane de lei (894 miliarde de lei vechi). Cea mai mare datorie pe care o are o firmă din judeţul Suceava este de 14,73 milioane de lei, înregistrată de Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare Pomicolă din Fălticeni.
Pe locul doi în ceea ce priveşte sumele pe care le are de plătit la buget se află SC Star Mod SA Suceava, cu o sumă de 7,04 milioane de lei. Lista marilor datornici la bugetul de stat este completată de firma SC Bucovina Enterprises Vatra Dornei – 6,9 milioane de lei, SC MES SA Suceava – 3,3 milioane de lei, SC Perpetum Trans SRL Fălticeni – 1,4 milioane de lei, SC Cavianio SRL Suceava – 1,34 milioane de lei, SC Prestări Construcţii SA Suceava – 1,07 milioane de lei şi SC Impregnat Traverse SA Suceava – 1,03 milioane de lei.
„Vom intensifica acţiunile de executare silită, astfel încât să recuperăm datoriile pe care firmele le au, dar şi acţiunile de control în zonele de activitate cu risc ridicat de evaziune fiscală”, a declarat Petrică Ropotă.
Şeful DGFP Suceava a arătat că valoarea datoriilor pe care Finanţele le au de recuperat nu reprezintă decât 7,5% din totalul încasărilor la buget realizate în cursul anului 2008. Astfel, el a arătat că în anul 2008 încasările au fost de nu mai puţin de 1.178,9 milioane de lei, în comparaţie cu cele 89,4 milioane de lei cât reprezintă datoriile.
Anul trecut au fost instituite 226 de sechestre
Petrică Ropotă a precizat că pentru recuperarea restanţelor de plată ale agenţilor economici, DGFP Suceava a emis somaţii şi titluri executorii pentru debite în sumă de 270,9 milioane de lei, s-au înfiinţat popriri pe conturile bancare ale firmelor în sumă de 87,5 milioane de lei, dar şi pe veniturile debitorilor, pentru recuperarea unor sume de 5,1 milioane de lei.
De asemenea, în cursul anului trecut s-au pus 226 de sechestre pe bunuri ale firmelor cu datorii la stat, pentru recuperarea unor obligaţii la plată de 37,33 milioane de lei. Ropotă a arătat că în anul 2008 s-au organizat 127 de licitaţii pentru valorificarea bunurilor sechestrate, încasându-se suma de 1,27 milioane de lei.
„Astfel de acţiuni vor continua şi în cursul anului 2009. În acelaşi timp vreau să precizez că dacă se va ajunge în situaţia în care o firmă nu va avea de unde să plătească datoriile, vom valorifica averile personale ale administratorilor şi asociaţilor, aşa cum prevede legea”, a declarat Ropotă.