Prima este oferită prin măsura 112 din cadrul Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), intitulată „Instalarea tinerilor fermieri”, iar sucevenii interesaţi pot întocmi dosarele la Oficiul Judeţean de Consultanţi Agricolă (OJCA) Suceava.
Fermierii trebuie să aibă exploataţii mari
Deşi când a fost promovată iniţial, măsura părea destul de accesibilă, după apariţia normelor de aplicare toată lumea s-a convins că puţini sunt cei care pot să îndeplinească condiţiile.
Prima poate fi încasată de persoane până în 40 de ani, indiferent dacă au domiciliul în mediul rural sau urban, şi care se instalează pentru prima dată într-o exploataţie, ca şef al acesteia. Banii mai pot ajunge şi la cei deja înregistraţi ca persoană fizică autorizată, încă cu condiţia de a nu avea mai mult de un an de vechime. Solicitantul trebuie să aibă un curs de specializare în agricultură ori să-şi ia angajamentul că îl va face şi să prezinte un plan de afaceri.
Problemele apar însă atunci când se ajunge la dimensiunile exploataţiei tânărului fermier. Pentru a obţine prima, acesta trebuie să aibă o exploataţie cuprinsă între 6 şi 40 de unităţi de dezvoltare economică (UDE-uri). De exemplu, unui hectar de teren cultivat cu grâu îi corespund 0,28 UDE-uri, ceea ce înseamnă că pentru a putea încasa prima minimă, de 10.000 de euro, fermierul trebuie să cultive în jur de 20 de hectare de teren cu grâu.
În cazul vacilor cu lapte, un animal este echivalentul a 0,26 UDE-uri, de unde rezultă că, pentru a încasa prima, un tânăr trebuie să crească minimum 25 de bovine. Un cultivator de legume proaspete poate lua prima dacă cultivă în jur de trei hectare de teren, în timp ce un crescător de porcine trebuie să aibă măcar 45 de capete pentru a lua prima minimă.
Totuşi, explică specialiştii OJCA Suceava, într-o exploataţie în care se cultivă mai multe culturi şi se cresc animale din diferite specii, baremul nu este chiar foarte greu de atins.
Dosar de 200 de file, pentru primă
De la mijlocul lunii decembrie, când s-a deschis prima sesiune de proiecte, zeci de suceveni s-au arătat interesaţi de această primă. Având în vedere ce îşi propun ei să facă şi care sunt normele cerute de lege, specialiştii OJCA estimează că doar patru-cinci au şanse reale de a obţine prima.
Unul dintre ei este Cristinel Curelariu, în vârstă de 32 de ani, din Oniceni-Forăşti. Tânărul lucrează de ani de zile ca legumicultor, însă suprafeţele, moştenite de la tatăl său, i-au intrat în proprietate din primăvara anului trecut.
„Anul trecut am cultivat opt hectare de teren cu varză, ardei, gogoşari şi cartofi. În acest an voi cultiva 12 hectare şi am planuri mari, să ajung în câţiva ani la 50-60 de hectare. Această sumă de 25.000 de euro mi-ar fi foarte necesară, deoarece aş investi-o în solare, de care am mare nevoie pentru a-mi dezvolta afacerea”, spune Cristinel Curelariu, subliniind că dosarul pe care îl va depune pentru accesarea programului are în jur de 200 de file.
Pentru a nu fi nevoiţi să restituie banii înapoi, beneficiarii trebuie să-şi continue activitatea agricolă pe o perioadă de minimum trei ani.