Preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti, filiala Suceava, dr. Ioan Costea, ne-a declarat că această situaţie a apărut, pe de o parte, deoarece fondul alocat de Casa Asigurărilor de Sănătate pentru serviciile medicale gratuite este foarte redus, de doar 2.000 de lei (20 de milioane de lei vechi lunar) lunar şi pe de altă parte pentru că nici măcar în cadrul acestei sume nu este un procent destinat special serviciilor medicale pentru copii.
Prin urmare, de cei 2.000 de lei alocaţi lunar ar trebui să beneficieze copiii până la împlinirea vârstei de 18 ani, veteranii de război, foştii deţinuţi politici şi toate celelalte persoane care au dreptul la gratuităţi în baza unor legi speciale. La preţurile de astăzi, cu două aparate dentare (dispozitive care se montează pe dantura copiilor pentru îndreptarea acesteia) un stomatolog a terminat banii alocaţi de Casa Asigurărilor de Sănătate.
Doar 120 de stomatologi, din 320, lucrează cu bani de la stat
„O problemă este şi că sumele decontate de CAS nu sunt corelate cu preţul pieţei. La o coroană metalică, de exemplu, CAS decontează 60 de lei, din care tehnicianul ia 50 de lei. Dacă ai o lucrare mai mare s-a terminat rapid fondul de gratuităţi”, a afirmat medicul.
Asta face ca medicii să nu fie foarte interesaţi să lucreze cu bani de la stat şi doar o treime dintre stomatologii suceveni au contract cu CAS, adică aproximativ 120 de medici, din cei 320 care lucrează în judeţ.
Nici cele 18 cabinete stomatologice din şcoli nu-şi permit să ofere servicii gratuite în exclusivitate, în condiţiile în care nu primesc nici măcar bani pentru profilaxie. Mai mult, din punct de vedere al normelor legale, elevii care au împlinit 18 ani sunt trataţi la fel ca adulţii, chiar dacă sunt în continuare în sistemul de învăţământ.
Dacă în perioada 1970-1990 stomatologii asigurau, graţie sistemului care funcţiona la acea vreme, dispensarizarea tuturor copiilor de la 4 la 12 ani, astăzi vizitele la dentist la care obligă vârsta lasă găuri serioase în bugetul părinţilor, deşi legislaţia încă prevede servicii medicale gratuite pentru toţi copiii. Acum, cine are bani îşi duce copilul la doctor, să-i îngrijească dantura. Cine nu, trăieşte cu speranţa că durerile de dinţi îi vor ocoli copilul sau că le va amăgi cu un calmant ieftin până când dintele cariat se va măcina şi va cădea singur.
După lipsa fondurilor pentru gratuităţi la copii, urmează lipsa specialiştilor, deoarece din ce în ce mai puţin medici se îndreaptă spre stomatologia pediatrică.
„Stomatologii, mai ales cei tineri, evită să lucreze pentru copii, deşi copilul este cel mai bun pacient dacă l-ai lămurit despre ceea ce urmează să faci şi i-ai vorbit frumos”, a mai spus dr. Ioan Costea.