Preşedintele CMD Suceava, dr. Ioan Costea, a arătat că un stomatolog care lucrează în sistemul medical public britanic câştigă în jur de 5.000 de euro lunar, venitul putând fi mult mai mare pentru medicii din sistemul privat.
„În Marea Britanie lucrurile sunt foarte clare, sistemul public este complet separat de cel de stat. Lucrezi ori într-o parte, ori în cealaltă”, a spus dr. Costea.
Conform acestuia, în Suceava un stomatolog bun, cu tarife rezonabile, are un câştig net de circa 10.000 de euro pe an, în condiţiile în care lucrează 10-12 ore pe zi şi vede zilnic măcar 20 de pacienţi.
Din evidenţele cu cheltuieli ale cunoscutului medic sucevean reiese că într-un an el cheltuieşte cu cabinetul 31.000 de lei (310 milioane lei vechi). „Ca să-ţi rămână şi ţie 300 de milioane de lei vechi trebuie să încasezi peste 1 miliard de lei pe an. La un volum mare de lucrări, poţi să spui că îţi merge bine dacă rămâi cu 15 la sută din ce încasezi”, a precizat dr. Costea.
Numărul de stomatologi la mia de locuitori, în Suceava peste media europeană
Acesta mai spune că, deşi stomatologii nu consideră că meseria lor este foarte bănoasă în România, totuşi în judeţul Suceava numărul acestora este peste media europeană.
Dacă normativele UE prevăd un stomatolog la 1.500 de locuitori în mediul urban şi un stomatolog la 200 de locuitori în mediul rural, în judeţul nostru, la o populaţie de circa 700.000 de locuitori sunt 320 de medici dentişti.
Dintre aceştia, mai mult de jumătate profesează în municipiul Suceava, respectiv 230 de medici, în 132 de cabinete de profil. Ceilalţi sunt de asemenea concentraţi în oraşele mari - Rădăuţi şi Fălticeni, ceea ce face ca o mare parte a judeţului să fie descoperită din punct de vedere al asistenţei medicale stomatologice.
„Sunt comune mari, bune, în care medicii nu merg”, a afirmat şeful stomatologilor suceveni. O explicaţie pentru această lipsă de interes ar fi aceea că, în majoritatea cazurilor, în mediul rural puţinii bani lichizi care circulă îi au pensionarii şi aceştia nu solicită decât servicii stomatologice puţin costisitoare.
O altă explicaţie se extinde şi la mediul urban: în Suceava, în România, în general, oamenii acordă prea puţină importanţă igienei dentare, atât din cauza lipsei de educaţie sanitară, cât şi din cauza sărăciei. Dacă se mai ia în calcul şi costul aparaturii şi materialelor stomatologice, multe mai scumpe decât în celelalte ţări, mai bogate, ale Uniunii Europene înţelegem de ce sucevenii se feresc să ajungă la dentist şi de ce dentiştii preferă să se calce pe picioare în oraşe sau să emigreze, în loc să-şi deschidă cabinete la ţară, în comune cu mii de locuitori.
(14 ian 2009, 17:27:49
DACA UN MEDIC BUN CASTIGA PESTE 10.000 EURO PE AN SOLUTIA AR FI URMATOAREA :
1.CABINETELE SA FIE CUMPARATE LA PRETUL REAL AL PIETEI DEOARECE SUNT BANI.
2.PRIN PLECAREA STOMATOLOGILOR PENSIONARI DIN POLICLINICA (CU TOTUL LA PROPRIUL CABINET PRIVAT) SA SE CREEZE LOCURI TINERILOR STOMATOLOGI.
3.DL PRIMAR LUNGU SA FIE CORECT SI SA LE VANDA CABINETELE DOCTORILOR LA PRETUL REAL PE CARE L-AR PLATI TOTI SUCEVENII IN CAZUL IN CARE AR CUMPARA UN TEREN SAU UN SPATIU CE AR APARTINE PRIMARIEI.
SUCEVENII VOR VEDEA DACA VA EXISTA CORECTITUDINE DIN PARTEA PRIMARULUI CU PRIVIRE LA VANZAREA ACESTOR CABINETE STOMATOLOGICE.