Ieri, imediat după ora 8.00, Mariana Dafina Lăcătuş a ieşit pe străzi. Pe bebeluşul de un an îl ţinea în braţe, în timp ce sora sa mai mare a acestuia pare a avea deja experienţă la cerşit, întinzând mâna oamenilor pe care îi întâlneşte în cale şi cerând cu umilinţă un ban.
„Ieşim şi întindem mâna, ce să facem. Am nevoie să cumpăr nişte detergent şi să iau mâncare la copii, că murim de foame. Am venit aici (vizavi de Casa de Cultură) că o femeie mi-a promis să îmi dea nişte haine să mai îmbrac copiii”, spune femeia. Când o întrebăm dacă realizează că micuţii se pot îmbolnăvi grav din cauza frigului, aceasta ne arată că i-a îmbrăcat bine, şi oricum nu are altă soluţie de supravieţuire.
Pe băiatul de un an îl cheamă Ioan, în timp ce sora mai mare a acestuia se numeşte Izabela. Femeia ne-a spus că aceştia nu au tată, iar ea stă pe strada Mirăuţi din municipiul Suceava, la nişte rude.
Pentru jandarmi, femeia este o veche cunoştinţă. A fost amendată pentru cerşetorie la Fălticeni, Gura Humorului, Vatra Dornei şi Suceava, şi, conform legii, pentru sancţionare repetată, riscă dosar penal.
Zeci de copii transformaţi în cerşetori de către părinţi
Pe parcursul anului trecut jandarmii au amendat zeci de femei din judeţ care cerşeau folosindu-se de copii, multe dintre ele având şi dosare penale pe rol. Cele mai multe dintre ele au drept singură sursă de venit cerşetoria, astfel că imediat ce sunt sancţionate de jandarmi revin în stradă, schimbându-şi doar locul în care stau.
Oficialii Direcţiei pentru Protecţia Copilului Suceava spun că au încercat în mai multe rânduri să salveze copiii folosiţi de părinţi la cerşetorie. După ce îi internează în centre de urgenţă, părinţii dau asigurări că nu îşi mai scot copiii în drum, îi iau acasă, şi după câteva zile îi folosesc din nou pentru a stârni mila trecătorilor.