În fiecare zi, la ghişeele Casei de Pensii Suceava sunt depuse zeci de noi cereri de trimitere la tratament, dar nimeni nu ştie câţi pensionari suceveni vor putea beneficia de această facilitate.
“Avem deja depuse aproape 7000 de cereri şi numărul lor creşte continuu. Din fericire, la noi nu s-a întâmplat ca în alte judeţe din ţară, unde oamenii s-au călcat în picioare pentru a depune cererea. Partea proastă e că până în acest moment nu ne-au fost repartizate deloc bilete, de la nivel naţional, deşi logic ar fi să fie distribuite de la începutul anului. Practic, se repetă situaţia de anul trecut, când prima serie de bilete a venit la începutul lunii martie”, a declarat directorul Casei Judeţene de Pensii Suceava, Robert Marian.
Astfel, prima serie de beneficiari de tratament la preţ redus, ori chiar gratuit (în cazul celor pensionaţi pe caz de invaliditate), ar putea fi eliberate tot în luna martie.
Numărul de cereri, mult mai mare decât anul trecut
Numărul de bilete de tratament care sunt repartizate fiecărui judeţ este stabilit de CNPAS (Casa Naţională de Pensii şi Asigurări Sociale) în baza unui algoritm care ţine cont de numărul de pensionari şi de asiguraţi ai sistemului public de pensii, precum şi de gradul de valorificare a biletelor de tratament pe anul anterior, pentru fiecare judeţ în parte.
Robert Marian a precizat că a făcut deja demersurile necesare alocării unui număr mai mare de bilete de tratament decât în 2008, mai ales că până acum au fost depuse cu 1200 mai multe cereri faţă de anul trecut, în aceeaşi perioadă a anului.
În 2008, judeţului Suceava i-au fost repartizate 8214 bilete de tratament, valorificate aproape în totalitate, iar staţiunile cele mai solicitate de pensionari pentru anul acesta sunt Vatra Dornei, Băile Felix, Bălţăteşti, Olăneşti şi Nicolina.