Noile condiţii
Ordinul 111, din 16 decembrie 2008, prevede că de la începutul acestui an condiţiile legale în care se poate face vânzarea cu amănuntul devin mult mai drastice. Cum inspectorii veterinari nu au avut timp să îi informeze pe producători de aceste schimbări, la nivel naţional s-a dat o derogare, conform căreia prevederile nu mai intră în vigoare de la începutul anului, ci de la 1 februarie.
Micii comercianţi trebuie să-şi scoată un document care să ateste că starea lor de sănătate le permite să vândă produse alimentare, precum şi un document de sănătate a animalelor de la care au fost obţinute produsele, completat şi avizat de medicul veterinar. De asemenea, oamenii mai au nevoie de un certificat de producător, eliberat de primăria de pe raza localităţii în care sunt domiciliaţi. Cu aceste hârtii, şi în schimbul unei taxe de 300 de lei, ţăranii pot intra în legalitate şi pot continua activitatea. Mai norocoşi sunt oamenii care vând în pieţe doar produse incluse în categoria primare (lapte crud, ouă, miere, peşte), care trebuie să achite o taxă de doar zece lei.
Unii nici nu vor să audă, alţii sunt mai înţelegători
În cursul zilei de ieri, i-am întrebat pe vânzătorii de lapte sau brânzeturi din Piaţa Mare dacă au habar de această lege şi ce părere au despre ea. Majoritatea ştiau puţine despre ce au de făcut.
„Nu ne lasă să trăim, nu ne ajung banii nici să ne hrănim animalele, de unde să mai achităm taxe. Acum ne cer aparate de împachetat produsul, o grămadă de hârtii, nu avem de unde să le scoatem. Înainte omul tăia vaca pe imaş, şi o dădea la consum, şi nu se mai întâmpla nimic”, spune Maria Gavrilovici, care vindea brânză de oi şi lapte de vacă în piaţă.
Alţi comercianţi însă nu văd lucrurile atât de negru. „Deja o parte din acte le avem, ne vom înregistra şi vom respecta legile”, spune Constantin Berari, din Şcheia.
„O să încercăm să facem cum vor ei. Nu mi se pare însă normal să ambalăm brânza, omul de aia vine în piaţă, ca să guste produsul şi să aleagă ce îi place”, spune şi Angela Gavrilovici, tot din Bosanci.
Referitor la acest aspect, doctorul Petrea Dulgheru, şeful DSVSA Suceava, spune că cel puţin pentru moment nu se pune problema ca brânza de oaie sau vacă să poate fi vândută numai împachetată, fiecare client putând să aleagă ce cantitate doreşte.
Instruiri cu toţi inspectorii sanitar-veterinari
În cursul zilei de ieri, toţi inspectorii sanitar-veterinari din judeţ au participat la o instruire cu privire la conţinutul şi aplicabilitatea noului Ordin. Aceştia trebuie să le explice oamenilor ce au de făcut pentru a respecta legea, şi apoi să verifice dacă oamenii au intrat în legalitate.
„Avem deja peste 100 de oameni care au intrat în baza noastră de date de anul trecut, şi sperăm ca toţi să înţeleagă să respecte legea. Cei care nu intră în legalitate nu vor mai putea să intre în pieţe cu produsele lor ”, a punctat Dulgheru.