La început de an vânzările scad
Dacă în luna decembrie pet shop-urile au avut vânzări şi la vieţuitoare, care s-au regăsit, cu siguranţă, pe lista cadourilor, în prezent cerinţa pe piaţă a „animăluţelor” este aproape inexistentă.
De aceea nici oferta nu este deosebită, cele câteva mici magazine de profil dispunând doar la acvaristică de o varietate mai mare (circa 40-50 de specii de peşti), în rest, prezentând spre vânzare doar câţiva papagali, peruşi şi canari precum şi câteva rozătoare.
Dacă unul dintre comercianţi mărturisea descurajat că este gata, după doi ani de când şi-a deschis magazinul, să schimbe profilul, întrucât încasările sunt slabe, alţii sunt mai încrezători şi spun că, în general, la început de an vânzările scad.
„Încercăm să găsim soluţii de supravieţuire”
Dar dacă la început de an vânzările sunt mai slabe, cheltuielile în sezonul rece sunt mai mari.
Unul dintre administratori declară că există şi concurenţa comercianţilor care vând la tarabele din piaţă şi care nu au de achitat facturi pentru chirie, curent electric sau termoficare.
„În ultima perioadă afacerea a devenit aproape neprofitabilă”, spune el, subliniind faptul că vânzările se menţin de circa doi-trei ani la acelaşi nivel, în schimb cheltuielile sunt din ce în ce mai mari.
„Încercăm să găsim soluţii de supravieţuire, nu aducem orice, ne bazăm pe comenzi de la clienţi şi practicăm preţuri acceptabile”.
„Prefer să vină pentru calitate”
Preţurile însă nu variază prea mult de la un magazin la altul. Aşa cum menţionam, peştii sunt cei mai diverşi şi mai numeroşi şi, ca atare, şi preţurile încep de la 1,5 lei /exemplar (Gupy) şi pot ajunge până la 100 lei (Pangasus), sau chiar 300 lei (Discus).
Unul dintre patroni, care este şi crescător, precizează că este nevoie de circa şase luni de îngrijire până să scoată la vânzare un peşte.
„Acvaristica este cel mai sensibil şi mai variat domeniu”, spune el.
„Nu poţi să te faci vânzător peste noapte. Trebuie să te pregăteşti, să ştii ce să-i recomanzi clientului ca să fie mulţumit. Prefer, decât să vină la mine pentru că este foarte ieftin, să vină pentru calitate”.
Coco, papagalul mascotă
Păsările, gălăgioase şi multicolore, sunt imediat remarcate în magazine.
La un pet shop din Piaţa Mică un pescăruş japonez poate fi achiziţionat cu preţul de 20 lei/ exemplar, un peruş costă între 25-30 lei, un canar 75 lei, papagalii Agapornis se vând cu 140 lei perechea, papagalii Fisher cu 180 lei, un papagal Rosella poate fi cumpărat cu 200 lei. Un hamster costă 10 lei, iar o broscuţă ţestoasă 22.
Într-un alt magazin, de pe Mărăşeşti, care are ca mascotă un papagal pe nume Coco (un amazonian cu penaj verde, în vârstă de cinci ani, dar care nu este de vânzare, preţul unui asemenea exemplar fiind cuprins între 1.800-2.000 lei), în care se aflau şi două chinchilla (care nu s-au vândut de mai bine de un an), am găsit şi o pisicuţă persană, neagră, care umbla liberă (500 lei).
„Copiii nu mai au interes...Se luptă cu calculatorul”
Într-un alt magazin, ultima pereche de hamsteri are pui. Femela a fost despărţită de mascul, iar puii, 10-12 la număr, nu pot fi văzuţi fiindcă stau sub mamă, ascunşi în talaş.
Ofertă vie pentru clienţi, doar peşti. „Facem vânzare numai cu hrană pentru animale, în special pentru câini şi pisici. Avem clienţii noştri fideli”, ne relatează vânzătoarea.
„Nu se mai vând acum animalele. Copiii nu mai au interes pentru ele...Se luptă cu calculatorul”, spune, cu oarecare tristeţe în glas, un administrator de pet-shop, care are un „dinte” împotriva comercianţilor care vând la tarabă.
„Sunt rezistente pentru că sunt crescute în spaţiu neîncălzit”
Am mers şi la tarabă, în Piaţa Mare. Deşi e destul de frig, un crescător autorizat din Rădăuţi şi-a etalat marfa. Păsări zgribulite în cuşti.
„Sunt rezistente - spune el - pentru că sunt crescute în spaţiu neîncălzit”.
Vine cu ele în piaţă şi când sunt minus 15-20 de grade Celsius afară; acoperă cuştile cu folie din plastic.
Un peruş costă 50 lei, iar un canar 100 lei. Aşadar, preţuri ceva mai mari decât în magazinul din Piaţa Mică.
Hamsterii în schimb sunt la fel, 10 lei exemplarul, dar o broscuţă este mai ieftină, doar 20 lei.
Clienţii însă cumpără tot hrană pentru animale.