Petrică Ropotă, directorul executiv al DGFP Suceava, este de părere că această creştere reprezintă un succes important pentru instituţia pe care o conduce, mai ales că s-a obţinut în condiţii destul de vitrege.
„Pentru atragerea la bugetul de stat a acestei sume a fost nevoie de o muncă susţinută din partea tuturor angajaţilor Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Suceava. Modalităţile de executare silită prevăzute de OG 92/2003, cu completările şi modificările ulterioare, instituite împotriva agenţilor economici rău platnici, au dat roade. Trebuie ţinut cont că această creştere cu 22% a încasărilor s-a făcut în condiţiile în care anul trecut DGFP Suceava a avut rambursări de TVA cu peste 40 de milioane de lei mai mult faţă de 2007”, a explicat directorul executiv Petrică Ropotă.
Firmele cu datorii istorice, piatra de moară la gâtul Fiscului
Potrivit şefului DGFP Suceava, volumul încasărilor la bugetul de stat în cursul anului 2008 ar fi fost mult mai mare dacă nu ar fi existat o serie de factori obiectivi care să influenţeze direct suma atrasă de la agenţii economici.
Este vorba de imposibilitatea de a încasa arieratele mai vechi. Aşa se face că la începutul lunii decembrie, de la firmele cu datorii istorice, exista un sold de 88,3 milioane de lei.
Printre agenţii economici de la care nu se pot recupera arieratele se numără Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare Pomicolă Fălticeni, cu debite de 14,73 milioane de lei, SC Star Mod SA Suceava, cu datorii de 7,6 milioane de lei, SC MES SA Suceava, cu debite de 7,5 milioane de lei, SC Bucovina Enterprises SRL Vatra Dornei, cu restanţe de 6,9 milioane de lei, SC Modin SA Suceava, cu datorii de 1,9 milioane de lei, dar şi SC Caviano SRL, cu debite de 1,3 milioane de lei.
Un alt factor care a condus la diminuarea încasărilor la bugetul de stat este închiderea fabricii de mobilă Sweedwood Siret, dar şi faptul că o serie de firme mari, în special cele care derulează activităţi de comerţ, au sediile în alte judeţe, iar în Suceava doar puncte de lucru, ceea ce duce la sume mai mici colectate de Fiscul local.
În prima jumătate a clasamentului naţional în funcţie de încasări
Ca venituri atrase la bugetul de stat, DGFP Suceava se plasează în prima jumătate a clasamentului întocmit la nivel naţional. Din cele 43 de administraţii financiare, doar 19 au reuşit să încaseze mai mulţi bani. Este vorba aici de judeţele unde afacerile sunt mult mai dezvoltate decât în Suceava, iar numărul firmelor existente este net superior. Printre judeţele care se află cu mult în spate în privinţa încasărilor trebuie amintite Vrancea, Neamţ, Botoşani sau Satu Mare.
Ropotă, calificativ „Foarte bine” pentru 2008
Rezultatele obţinute de Direcţia Generală a Finanţelor Publice Suceava în cursul anului 2008 s-au reflectat şi asupra calificativului pe care directorul executiv al instituţiei l-a primit.
În urma evaluării care a avut loc ieri la sediul ANAF, Petrică Ropotă a fost notat cu 4,87, dintr-un maxim de 5, ceea ce echivalează cu calificativul „Foarte bine”.