Primarul de Suceava, Ion Lungu, a anunţat ieri, în conferinţă de presă, că tot acum se reduce şi indemnizaţia membrilor AGA de la cele două societăţi comerciale aflate în subordinea Consiliului Local, de la 15 la sută din salariul directorului, la 1 la sută.
Directorul societăţii Termica SA, Constantin Plăcintă, ne-a declarat ieri că, în perspectiva unei crize economice majore care va afecta România în 2009, posibil chiar şi în 2010, înţelege aplicarea principiilor de solidaritate socială şi a măsurile restrictive, pe termen scurt.
„Pe termen scurt se acceptă ca răul să fie împărţit de toţi. Nu cred că plafonarea salariilor este o măsură bună, dar înţeleg dacă scopul este să ne sacrificăm toţi, pe termen scurt, până la 1 an. Aş fi ipocrit dacă aş spune că voi lua o decizie acum, în ceea ce mă priveşte. Voi vedea cum vor evolua lucrurile până în vară şi voi decide atunci”, a declarat directorul Plăcintă.
Acesta a arătat că „nimeni nu e bătut în cuie în funcţia de director” şi că există şi posibilitatea ca cei cărora nu le convine salariul să plece, dar este sceptic că vor fi mulţi cei care vor face acest lucru deoarece în timp de criză „nu vor pluti locurile de muncă peste tot”.
Şefii de secţii vor avea salarii de directori
Plăcintă aşteaptă ca normele de aplicare a ordonanţei de urgenţă să precizeze dacă şefii de regii şi de societăţi comerciale vor mai avea dreptul să primească sporul de vechime pentru că, în caz contrar, salariul său brut se va reduce la jumătate, de la 9.200 de lei la 4.500 lei.
„Cu acest salariu ajung în zona şefilor de secţie. Pentru a fi acceptabil, ori se schimbă salarizarea până la ultimul om, ori va fi doar o măsură restrictivă temporară. Probabil viitoarea lege a salarizării, despre care se tot vorbeşte, va reglementa lucrurile”, a spus Constantin Plăcintă.
Celălalt director care intră sub incidenţa „Ordonanţei Boc”, Ştefan Groza, ne-a declarat că încă nu s-a gândit la noile reglementări în privinţa salariului său şi nici nu a văzut până acum textul ordonanţei de urgenţă.
Consideră măsura „un pic forţată” şi apreciază că Executivul nu a luat în calcul „toate consecinţele” la elaborarea acestui act normativ, menţionând acelaşi lucru ca şi Constantin Plăcintă, că ajunge la un salariu similar cu şefii de secţie, adică jumătate faţă de cât are acum.
ACET este operator regional, cu acţionar majoritar CL Suceava
Ştefan Groza a menţionat că, săptămâna viitoare, va avea loc o întrunire a celor 42 de operatori regionali din Patronatul serviciului de apă-canal, care va analiza efectele ordonanţei de urgenţă asupra salariaţilor din acest domeniu.
„Este o nedreptate care sper că va fi corectată”, a spus Ştefan Groza. Şeful ACET mai primeşte o indemnizaţie de 75 la sută din salariu, în calitate de gestionar de programe cu finanţare europeană şi speră ca măcar aceasta să-i rămână, mai ales că OUG nu face referire expresă la această categorie de venituri. ACET se ocupă de implementarea proiectelor ISPA şi SAMTID în judeţul Suceava, în valoare de peste 60 de milioane de euro. ACET este operator regional şi teoretic Ştefan Groza ar trebui să primească acelaşi salariu cu vicepreşedintele Consiliului Judeţean, dar ambiguitatea ordonanţei de urgenţă lasă loc la interpretări. Asta va face ca, în ţară, şefii societăţilor care funcţionează ca operatori regionali şi au aceleaşi atribuţii să aibă salarii diferite, de viceprimar sau de vicepreşedinte CJ, în funcţie de cum este interpretat actul normativ.
( 9 ian 2009, 14:52:30