Deficienţe în jumătate din localurile verificate
De la începutul acestei săptămâni şi până acum, 25 de astfel de spaţii de alimentaţie publică din judeţ au fost verificate de către inspectorii OJPC, iar 12 dintre ele au fost închise temporar, până la remedierea deficienţelor, iar proprietarii unităţilor au fost amendaţi.
Controalele s-au efectuat în municipiul Suceava, dar şi în alte oraşe din judeţ, iar directorul OJPC Elena Oanea a declarat că „până la sfârşitul acestei săptămâni vor fi verificate toate unităţile de profil din municipiu, săptămâna viitoare se vor efectua controale în unităţile din celelalte oraşe din judeţ, iar până la sfârşitul acestei luni vor fi verificate şi barurile, restaurantele sau discotecile din mediul rural”.
Marea majoritate a restaurantelor închise temporar nu aveau marcate spaţiile destinate fumătorilor, precum şi cele pentru nefumători, multe dintre situaţii spaţiile pentru fumători nefiind nici delimitate de restul spaţiului închis al unităţii.
Pe lângă măsura închiderii temporare a unităţilor, inspectorii OJPC au aplicat amenzi contravenţionale cuprinse între 250 de lei şi 350 de lei, urmând ca într-un termen rezonabil, unităţile să fie din nou verificate.
„Pentru început am acordat amenzi de până la 350 de lei, deşi cuantumul acestora poate ajunge şi până la 1000 de lei, însă nerespectarea măsurilor impuse şi repetarea abaterilor pot conduce la închiderea locaţiilor până la 12 luni”, a mai precizat Elena Oanea.
Sisteme de ventilaţie şi extinctoare în spaţiile pentru fumători
Legea pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun îi obligă pe proprietarii de restaurante sau alte unităţi de alimentaţie publică să îşi amenajeze spaţiile astfel încât separeurile pentru fumători să reprezinte cel mult 50% din spaţiul public închis destinat clienţilor, „şi nu cum era până acum, când tot localul era pentru fumători, iar nefumătorii beneficiau de un spaţiu mic, izolat, de multe ori situat la un nivel inferior faţă de restul localului”, după cum a declarat şeful OJPC Suceava, Elena Oanea.
Totodată, spaţiile destinate clienţilor fumători trebuie să fie delimitate de restul spaţiului public, astfel încât să fie asigurată izolarea completă faţă de acesta, să nu fie spaţiu de tranzit sau acces în spaţiul public, să fie dotat cu sisteme de ventilaţie funcţionale, cu scrumiere şi extinctoare şi să fie marcate cu indicatoare în care să se menţioneze că fumatul este permis în acea încăpere.
În cazul restaurantelor sau barurilor de dimensiuni reduse, a căror suprafaţă a spaţiului public închis este mai mică de 100 de metri pătraţi, fumatul este permis doar în cazul în care acest lucru este precizat prin afişarea de avertismente care să precizeze acest lucru.
În acest sens, şeful OJPC a precizat că „cei mai mulţi dintre operatorii economici aflaţi în asemenea situaţie, şi anume cu un spaţiu mai mic de 100 de metri pătraţi, au ales să funcţioneze ca unităţi în care fumatul este permis”.
În ceea ce priveşte faptul că până acum, aproximativ jumătate dintre unităţile verificate au fost închise temporar, pentru că nu respectau normele privind fumatul în spaţiile publice, Elena Oanea a spus că „toate aceste reglementări au fost publicate în Monitorul Oficial încă din luna ianuarie 2008, iar prin acţiunile noastre de informare şi consiliere au fost aduse la cunoştinţa operatorilor economici prevederile legale. Consider că până la această dată se putea intra în legalitate”.
Controalele continuă
Echipe de inspectori pentru protecţia consumatorilor fac zilnic controale în restaurantele şi barurile din judeţ. Ieri, în cadrul unui control efectuat în municipiul Suceava, un singur restaurant corespundea normelor privind fumatul în spaţiile publice.
În funcţie de gravitatea abaterilor şi de numărul acestora, inspectorii Petrunela Flandorfer şi Carmen Cramarciuc au spus că au aplicat amenzi de până la 350 de lei, amenzi care trebuie achitate integral, fără posibilitatea de a fi plătite la jumătate în decurs de 48 de ore.
Deşi unii operatori economici aveau localuri în care se menţiona care este separeul pentru fumători şi cel pentru nefumători, aceştia încălcau legea prin faptul că spaţiul pentru nefumători e mai mic decât cel pentru fumători, intrarea în unitate se face prin spaţiul pentru fumători, iar accesul la toalete se face prin trecerea prin spaţiul pentru fumători.
La nivel naţional, în doar câteva zile, zeci de unităţi de alimentaţie publică au fost închise de către inspectorii pentru protecţia consumatorilor, iar controalele continuă.
( 9 ian 2009, 11:23:00