La balcoane, la burlane, la streşini, atârnă ţurţuri care pot în orice moment să cadă în capul trecătorilor, aşa cum s-a mai întâmplat în anii precedenţi.
Precauţi, bunii gospodari au trecut la treabă şi înarmaţi cu lopeţi, sape de lemn, beţe cât mai lungi, au dărâmat "construcţiile" din gheaţă şi zăpadă chiar în momentul formării.
Asociaţiile de proprietari au fost atenţionate de către Primărie, imediat după Crăciun, să se ocupe de îndepărtarea ţurţurilor şi a zăpezii de pe acoperişuri şi să se asigure că zăpada căzută de pe acoperişuri nu riscă să producă victime în rândul trecătorilor pe trotuarele de lângă clădiri sau pagube materiale.
Dacă marea majoritate a locuitorilor de la blocuri au înţeles, alţii au fost somaţi la începutul acestei săptămâni de poliţiştii comunitari să îndepărteze ţurţurii de gheaţă de pe clădiri.
Una din problemele a căror rezolvare se găseşte la asociaţiile de proprietari este cea a locatarilor care locuiesc la etajul IV, au şarpante, au ţurţuri de dimensiuni foarte mari în faţa geamului, dar sunt plecaţi în străinătate.
Amenzi pentru necurăţarea acoperişurilor imobilelor
Proprietarii, administratorii sau utilizatorii imobilelor care nu curăţă zăpada şi ţurţurii de pe acoperişurile clădirilor riscă sancţiuni cuprinse 100 – 500 de lei, persoanele fizice şi între 500 – 2500 lei, persoanele juridice conform Hotărârii Consiliului Local nr. 85 din 2008.
În cazul unor accidente grave, proprietarii vinovaţi vor fi sancţionaţi penal. Potrivit prevederilor „Normativului pentru urmărirea comportării în timp a construcţiilor”, îndepărtarea stratului gros de zăpadă de pe acoperişurile clădirilor, pentru prevenirea accidentelor provocate de supraîncărcări, este obligaţia proprietarilor, administratorilor sau utilizatorilor imobilelor.