Situaţia a fost semnalată de conducerea Serviciului de Poliţie Rutieră Suceava, unii şoferi care au fost implicaţi în tamponări prezentându-se la sediile companiilor de asigurări, iar de aici angajaţii acestora trimiţându-i tot la poliţie.
Conform prevederilor Ordinului nr.12/2008 emis de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor încă de la mijlocul anului trecut, de la începutul lui 2009 nu mai este necesară dovada de la poliţie în două situaţii. Prima se referă la accidentele fără victime în care sunt implicate două autovehicule, dar numai unul este avariat, iar pentru respectiva maşină există o asigurare facultativă de avarii auto valabilă. De asemenea, regula este valabilă şi în cazul avarierii unei maşini în alte împrejurări decât într-un accident de circulaţie. În această categorie intră cazurile în care maşina suferă avarii din cauza unui obiect căzut peste maşină, nu însă şi în situaţia în care conducătorul auto atinge un stâlp, de exemplu.
3.100 de tamponări, numai în municipiul Suceava
În opinia comisarului şef Laurenţiu Hermeniuc, şeful Biroului pentru Siguranţa Circulaţiei în Mediul Urban din cadrul Serviciului de Poliţie Rutieră Suceava, aceste tipuri de avarieri vor reprezenta un procent foarte mic din numărul total de tamponări, condiţii în care marea majoritate a şoferilor au nevoie în continuare de dovada de la poliţie pentru a-şi repara maşina.
Conform legilor în vigoare, şoferul implicat într-o tamponare care nu se încadrează în situaţiile descrise mai sus şi care nu a necesitat chemarea unui agent constatator la faţa locului trebuie să se prezinte la poliţie în termen de 24 de ore de la momentul producerii accidentului, în caz contrar riscând o amendă şi suspendarea permisului de conducere.
Anul trecut, numai în municipiul Suceava, s-au produs peste 3.100 de tamponări.
( 8 ian 2009, 13:31:33