Prin intermediul unui avocat, Popovici ne-a trimis la redacţie o declaraţie în care explică că a fost arestat abuziv pe baza declaraţiilor făcute de celălalt învinuit în dosarul incendierilor în stil mafiot, Petrică Mândrilă, şi, mai susţine el, a „probelor fabricate” de anchetatori.
Aşa cum vă informam în urmă cu câteva săptămâni, Mândrilă, zis „Polonic”, cel care, în timp ce era arestat preventiv pentru mai multe furturi, a mărturisit, din arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, că el a dat foc vilei lui Gheorghe Berbece şi pensiunii acestuia „La Dolce Vita” la comanda lui „Coaţă”, s-a întors cu 180 de grade şi susţine acum, în faţa judecătorilor, că nimic din ceea ce a declarat iniţial nu a fost adevărat.
„Să vezi ce-ai să păţeşti, ghiolbane”
Pe 3 decembrie 2008, Petrică Mândrilă declara la Judecătoria Suceava că a pus la cale cele două incendii tocmai pentru a determina arestarea lui Ioan Popovici, ştiind că acesta are un conflict mai vechi cu Gheorghe Berbece, patronul vilei şi pensiunii incendiate, şi că va fi pus de poliţişti în capul listei de suspecţi. „Polonic” a mărturisit că a plănuit tot acest scenariu diabolic pentru a se răzbuna pe „Coaţă”, pe motiv că acesta nu vroia să îi restituie 6000 de euro. Banii, a povestit Mândrilă, îi dăduse cu puţin timp înainte lui Popovici, pentru ca acesta să-i ţină.
„I-am cerut banii, dar mi-a spus că nu mi-i dă pe toţi odată, ca să nu îi beau”, a explicat „Polonic” în faţa judecătorilor, precizând că, iniţial, a vrut să incendieze hotelul-restaurant „Casa de Piatră”.
În declaraţia din 3 decembrie 2008, Mândrilă a susţinut şi faptul că, în noaptea în care a incendiat pensiunea „La Dolce Vita”, l-a sunat pe Ioan Popovici şi i-a spus acestuia la telefon: „Să vezi ce-ai să păţeşti, ghiolbane”.
„În noaptea respectivă am purtat o singură convorbire telefonică cu Popovici Ioan. Revin şi precizez că am mai avut încă două convorbiri telefonice cu Popovici Ioan în acea noapte. De fiecare dată eu am sunat. (...) Din arest am telefonat numitului Popovici Ioan, căruia i-am spus: „ţi-am făcut-o”, iar acesta, iniţial, nu ştia la ce mă refer. Cu ocazia acestor convorbiri, i-am spus acestuia că el m-a pus să produc incendiul. Acesta mi-a spus că nu el m-a pus şi a fost speriat de această ipoteză. Întrucât acesta era speriat, i-am solicitat din arest banii care îmi aparţineau, pe care mi i-a adus, în sumă de 3000 de euro şi 20 de milioane de lei vechi, precum şi hrană. Aceste sume de bani mi-au fost aduse de nişte muncitori pe care nu ştiu cum îi cheamă”, scrie în declaraţia inculpatului Petrică Mândrilă.
Întâlniri amoroase, vin şi bere, în arestul poliţiei
În faţa judecătorilor, la ultimul termen al procesului, „Polonic” a mai susţinut că, în timp ce era arestat preventiv pentru mai multe furturi, a fost determinat de anchetatori să facă declaraţii împotriva lui „Coaţă”.
Petrică Mândrilă a povestit că, deşi era arestat preventiv, poliţiştii anchetatori i-au permis să se întâlnească cu prietena lui, o anume Estera, în spatele gratiilor. Pentru a arunca vina asupra lui Popovici, a susţinut Mândrilă, poliţiştii i-au dat şi un MP3 cu peste 300 de melodii, iar înainte de a merge la reconstituirea incendiului de la pensiune l-au servit cu două pahare de vin şi o bere.
Susţinătorii lui „Coaţă” susţin că această Estera a plecat în Italia, la câteva zile după ce „Polonic” a mărturisit în instanţă întâlnirile amoroase.
„Am fost amestecat în toată această poveste din bunătatea mea faţă de oameni”
În declaraţia trimisă redacţiei noastre, Ioan Popovici povesteşte că îl cunoaşte pe Petrică Mândrilă, pentru că acesta a venit de mai multe ori la restaurantul său, „Casa de Piatră”. La un moment dat, explică Popovici, Mândrilă, întors recent din Italia, i-a dat suma de 6000 de euro.
„Mi-a spus să i-o păstrez până când va avea nevoie de bani, cu condiţia să nu îi dau niciodată toată suma, că el o cheltuieşte pe băutură şi femei. Ulterior, în cursul lunii august, am fost sunat de către numitul Mândrilă Petrică, de pe arestul poliţiei, spunându-mi că are nevoie de mai multe bunuri şi o anumită sumă de bani din ce a lăsat la mine în păstrare. Trimiţându-i unele bunuri şi bani în mai multe rânduri, ca urmare a telefoanelor primite de la numitul Mândrilă Petrică, am fost amestecat în toată această poveste din bunătatea mea faţă de oameni. Nu am ştiut ce-mi pregătesc organele de poliţie şi nici nu am nici o legătură cu aceste fapte”, e mărturia lui Popovici din spatele gratiilor.
Patronul de la „Casa de Piatră” susţine că anchetatorii au fabricat probe împotriva lui, din care să reiasă că ar fi fost complicele lui Mândrilă, şi se consideră o victimă a „mafiei din Poliţia Suceava”.
„Veneau (n.r.-poliţiştii) în repetate rânduri, solicitându-mi mese gratuite, informaţii privind persoanele care intră şi ies din hotelul meu şi sume de bani. Recunosc că de multe ori i-am dat (n.r.-face referire directă la unul dintre poliţiştii anchetatori), iar când am încetat să-i mai dau mă ameninţa că îmi va face bucata”, mai susţine Ioan Popovici.
„Coaţă” spune că-şi va demonstra nevinovăţia în instanţă şi că are chiar doi martori cheie prin care să demonteze acuzaţiile care i se aduc şi scenariul în care a fost implicat incorect de anchetatori. E vorba de o tânără taximetristă care, în seara incendierii pensiunii ”Dolce Vita”, spune că a fost sunată de Mândrilă şi că acesta i-a spus să-i cumpere nişte benzină, pentru că a rămas cu maşina în mijlocul drumului. Tânăra susţine că i-a cumpărat lui „Polonic” patru litri de benzină şi l-a dus cu taxi-ul până în zona pensiunii „Dolce Vita”. Câteva zeci de minute mai târziu, mai susţine fata, a fost sunată din nou de „Polonic”, care i-a cerut să îl ia de unde îl lăsase şi să îl ducă până în zona hotelului „Bucovina”. Martora a declarat totul în faţa unui notar public, pe propria răspundere, alături de prietenul ei, care, reiese din spusele lor, se afla în acele momente şi el în autoturismul taxi.
Coaţă şi Polonic, colegi de celulă
Încarcerat în penitenciarul Botoşani, alături de alţi circa 1200 de deţinuţi, Ioan Popovici a ajuns coleg de celulă chiar cu cel din cauza căruia a ajuns după gratii, Petrică Mândrilă. Cei doi au ajuns să împartă aceeaşi celulă încă din data de 19 noiembrie a anului trecut.
Directorul penitenciarului Botoşani, Marius Hliban, ne-a explicat, ieri, că nu e nimic anormal în această situaţie, întrucât cei doi deţinuţi au cerut să stea împreună, iar instanţa de judecată nu a precizat în vreun fel că interzice acest lucru. „Nu exista nici o interdicţie ca cei doi să stea în acelaşi spaţiu de detenţie, iar ei au fost cei care şi-au exprimat această intenţie, de a sta împreună în aceeaşi celulă”, a explicat Hliban.
Patronul de la „La Dolce Vita” i-a adus pachet la arest lui Mândrilă
Ioan Popovici mai susţine în declaraţia pe care ne-a trimis-o la redacţie că, iniţial, Petrică Mândrilă a fost „mituit” şi de patronul de la „La Dolce Vita”, Gheorghe Berbece. „L-a mituit cu bunuri materiale şi sume de bani, pe care i le-a trimis prin terţe persoane în arestul IPJ Suceava”, declară „Coaţă” .
Întrebat de judecători, în şedinţa de judecată, Gheorghe Berbece a declarat că l-a văzut pentru prima oară pe Mândrilă la reconstituirea făcută de poliţişti împreună cu acesta.
În timpul reconstituirii, „Polonic” i-a povestit tot patronului de la „Dolce Vita”, mărturisindu-i cum a fost pus de Popovici să-i taie familia şi să-i dea foc la casă şi la pensiune.
Berbece spune că i-a dus un pachet la arest lui Mândrilă, în care se aflau mai multe conserve de pateu, iaurturi, cutii de brânză topită, batoane de salam, un cearşaf, o faţă de pernă şi un prosop.
„I-am adus aceste obiecte întrucât consideram că mi-a salvat familia, întrucât afirmase că a vrut să-mi omoare familia şi să-mi dea foc la casă, dar nu a făcut-o. I-am dat aceste lucruri întrucât eram recunoscător că nu mi-a omorât familia”, se arată în declaraţia lui Gheorghe Berbece, dată judecătorilor .
24.900 de lei şi un apartament, valoarea unui atac în stil mafiot
Poliţiştii şi procurorii care s-au ocupat de caz susţin că probatoriul care a stat la baza trimiterii în judecată a lui Ioan Popovici, sub acuzaţia de instigare la distrugere calificată, dovedeşte clar implicarea acestuia în cele două incendii.
La data de 15 august 2008, Petrică Mândrilă, care era încarcerat în arestul IPJ Suceava, pentru mai multe furturi, le-a spus anchetatorilor că el este şi autorul incendiilor de la pensiunea „La Dolce Vita” şi vila lui Gheorghe Berbece.
A povestit cu lux de amănunte şi cu detalii exacte cum a fost plătit de Ioan Popovici să-i „taie” pe membrii familiei Berbece şi să dea foc vilei în care locuiau aceştia (n.r.- pe 28 iulie 2008). „Polonic” a mărturisit cum a intrat în casă pe un geam de la parter şi a incendiat mai multe bunuri din încăperi diferite, fără a-i mai agresa pe membrii familiei Berbece, aşa cum i se spusese iniţial.
Pentru că incendiul de la vilă nu a distrus în întregime imobilul (n.r.-pagubele au fost estimate la 100.000 de lei), explică anchetatorii, „Coaţă” s-a întâlnit cu Mândrilă a doua zi şi i-a cerut să dea foc şi pensiunii „La Dolce Vita”, lucru pe care l-a şi făcut în noaptea de 29/30 iulie a.c., pensiunea arzând aproape în întregime.
„Polonic” a mai declarat că, la comiterea ambelor fapte, a fost ajutat de „Coaţă” care i-a înmânat recipientele cu benzină şi lac pe care le-a folosit, l-a dus cu maşina, i-a spus cum să procedeze, i-a indicat pe unde să intre în pensiune.
Pentru cele două incendii, susţin anchetatorii că le-ar fi mărturisit Mândrilă, acesta din urmă a primit de la Popovici suma de 24.900 de lei şi promisiunea că îi va cumpăra un apartament în oraşul Broşteni.
Anchetatorii susţin că neînţelegerile financiare dintre cei doi l-au determinat pe „Polonic” să dea totul în vileag.
Pe ce se bazează anchetatorii
Potrivit rechizitoriului din 6 octombrie 2008, la scurt timp după ce a făcut acele mărturisiri incendiare, Mândrilă a fost dus la detectorul de minciuni al poliţiei, rezultatul fiind, conform documentelor şi diagramelor poligraf depuse la dosar, că „Polonic” nu a minţit atunci când a recunoscut că el a provocat cele două incendii şi l-a acuzat pe „Coaţă”.
Din acel moment, anchetatorii au obţinut autorizaţii de interceptări telefonice şi au început să strângă probe împotriva patronului de la „Casa de Piatră”.
Anchetatorii spun că cei doi inculpaţi, Mândrilă şi Popovici, au vorbit între ei, pe telefoanele mobile, în ziua incendierii vilei lui Gheorghe Berbece, de şapte ori, iar în noaptea incendiului de la „Dolce Vita” de 11 ori.
În actul de sesizare a instanţei, se mai arată faptul că Popovici i-a trimis lui Mândrilă, în timp ce acesta se afla la arest, prin intermediul unor alte persoane, tot felul de bunuri şi sume de bani (3000 de euro şi 4200 de lei).
Nu în ultimul rând, susţin anchetatorii, interceptarea convorbirilor telefonice, dintre „Coaţă” şi „Polonic”, în perioada când primul se afla în libertate, iar al doilea în arestul poliţiei, sunt cât se poate de relevate pentru a demonstra vinovăţia patronului de la „Casa de Piatră”.
„Din procesele verbale de redare a convorbirilor telefonice interceptate mai reiese că Mândrilă Petrică, de fiecare dată când făcea afirmaţii cu privire la incendiul provocat „pentru” Popovici Ioan, nu a fost contrazis niciodată de acesta din urmă, ci i-a atras atenţia, de multe ori, să nu-i pomenească numele şi să aibă grijă ce vorbeşte prin telefon şi la anchetă”, se precizează în rechizitoriul întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava.
( 7 ian 2009, 19:10:20