Lipsa de reacţie a reprezentanţilor Direcţiei Domeniului Public din Primăria Suceava, a administratorilor firmelor şi, nu în ultimul rând, a oamenilor, a făcut ca în doar câteva zile Secţia de Ortopedie şi Traumatologie a Spitalului Judeţean să devină neîncăpătoare.
Medicii spun că un asemenea val de persoane cu leziuni ale membrelor în urma căzăturilor nu au mai avut de foarte multă vreme.
„Persoanele cu traumatisme în urma căzăturilor pe gheaţa formată pe străzi şi trotuare sunt din toate categoriile de vârstă, dar predomină bătrânii şi copiii, care sunt mai predispuşi la astfel de accidente”, au punctat medicii, care se tem că dacă avalanşa de pacienţi va continua şi în următoarele zile nu vor mai face faţă situaţiei.
Din cauza numărului mare de bolnavi, sâmbătă seară, la Urgenţele Spitalului tifonul şi feşele gipsate au fost consumate în totalitate. „Pe 2 şi 3 ianuarie, la Unitatea de Primire a Urgenţelor au fost 200 de prezentări, iar pe 3 şi 4 nu mai puţin de 193, adică aproape dublu faţă de alte zile. Sâmbătă seară, asistenta şefă a fost chemată de-acasă pentru a reînnoi stocul de materiale sanitare”, a subliniat managerul medical al unităţii, dr. Doina Ganea Motan.
Val de internări la Ortopedie şi Traumatologie
Ieri, Secţia de Ortopedie şi Traumatologie funcţiona la capacitate maximă, din cauza valului de internări. În acest sector, în cursul dimineţii, se aflau 61 de pacienţi, iar potrivit personalului sanitar aproximativ jumătate dintre aceştia fac parte din rândul persoanelor care au căzut victime gheţii. Mulţi dintre cei care au ajuns aici au căzut pe gheaţa de pe stradă sau trotuare sau când coborau scările de la diverse imobile.
„Pe data de 25 decembrie mergeam la biserică, dar pe strada Amurgului din Burdujeni am alunecat şi am căzut. Mi-am fracturat piciorul stâng, iar acum aştept să fiu operat. Pe cei din administraţie nu-i mai interesează să cureţe străzile şi trotuarele în următorii trei ani. Acum sunt preocupaţi să-şi recupereze investiţiile făcute în campania electorală. Înainte de alegeri vor mai face ceva şi pentru noi, dar până atunci putem să urlăm ca lupii în taiga”, a declarat ieri Constantin Lupu, de 49 de ani, unul dintre cei ce a avut ghinionul să alunece pe gheaţă.
Viceprimarul Harşovschi nu vede gheaţa de pe trotuare
Reprezentanţii Primăriei Suceava văd lucrurile cu totul altfel din birouri. Viceprimarul Lucian Harşovschi a mărturisit că din ce a văzut el, cel puţin în zona centrală trotuarele au fost curăţate de gheaţă. Lucru cum nu se poate mai fals, iar de acest lucru se pot convinge toţi sucevenii care circulă prin zonă.
„Sunt şase inspectori pe care i-am trimis pe teren să vadă care este situaţia. Până azi la prânz (n.r. – ieri la amiază), nu s-a aplicat nici o amendă. Eu sunt omul care apelează la vorbă bună, dar dacă acest lucru nu are efect voi trece şi la alte măsuri mai drastice”, a spus Harşovschi.
Pe 29 decembrie 2008, Primăria Suceava a trimis către Asociaţiile de Proprietari şi Locatari, dar şi către principalele societăţi comerciale şi instituţii din Suceava o înştiinţare privind obligativitatea executării lucrărilor de curăţire a zăpezii şi/sau gheţii de pe trotuare, alei, rigole, din faţa imobilelor de locuit sau unde se desfăşoară diferite activităţi.
Deşi acest lucru se întâmpla în urmă cu mai bine de o săptămână, avertismentul nu a fost luat în serios de mai nimeni, iar consecinţa se vede acum la Unitatea de Primire a Urgenţelor.
Avertismentul reprezentanţilor Primăriei Suceava că se vor aplica amenzi între 500-2.500 de lei a fost ignorat cu bună ştiinţă, iar Hotărârile de Consiliu Local privind salubrizarea municipiului reşedinţă de judeţ, datând încă de acum patru ani, au devenit un soi de maculatură.
Atenţie la ţurţuri!
Gheaţa de pe trotuare nu este singurul duşman pentru suceveni.
De la înălţime pândeşte un alt pericol major. Este vorba de ţurţurii de dimensiuni uriaşe care riscă să se desprindă în orice moment şi să provoace distrugeri sau, chiar mai grav, pierderi de vieţi omeneşti.
( 6 ian 2009, 14:19:04